09:27 / 25.03.2021.

Autor: A.M./HRT/Hina

Sueski kanal obustavio promet u novom pokušaju pomicanja broda

Kontejnerski brod u Suezu

Kontejnerski brod u Suezu

Foto: SUEZ CANAL AUTHORITY / Reuters

Egipat je najavio potpunu obustavu plovidbe Sueskim kanalom, gdje traju napori da se pokrene kontejnerski brod koji je blokirao plovni put, na jednoj od najprometnijih svjetskih trgovinskih ruta.

Brod s panamskom zastavom Ever Given u utorak se zbog pješčane oluje nasukao u kanalu, zbog čega su druga teretna plovila ostala blokirana od prolaska glavnom trgovinskom rutom. Tanker dugačak 400 metara bio je na proputovanju iz Kine prema Rotterdamu.

Šef Sueskog kanala (SCA) koji je pod državnom upravom, admiral Osama Rabae, rekao je u četvrtak da će navigacijski promet biti privremeno obustavljen tijekom posljednjih pokušaja da se pomakne Ever Given.

- U nastojanju pokretanja broda osam divovskih tegljača je vuklo i guralo brod, rekao je Rabae u priopćenju. Nije rekao koliko će dugo trajati napori da se pokrene brod.

Trinaest brodova je u srijedu otplovilo iz Port Saida prema jugu.

Od njih se očekivalo da nastave svoj tranzit kroz kanal prema predviđanjima vezanima uz vrijeme izvršavanja radova flotacije na zaustavljenom plovilu, priopćio je SCA.

No, moralo je doći do primjene alternativnog scenarija prema kojemu bi ova plovila mogla spustiti sidro u području predviđenom za čekanje u Gorkim jezerima, sve dok se plovidba u cijelosti ne pokrene, dodano je, s referencom na slana jezera koja su dio kanalskog sustava.

Trenutačno je više od 150 teretnih plovila blokirano na jednoj od najprometnijih svjetskih trgovinskih ruta. 

Akcije da se oslobodi Ever Given mogle bi potrajati nekoliko dana, rekao je jedan stručnjak za online izdanje egipatskih državnih novina al-Ahram.

Sueski kanal jedan je od glavnih egipatskih izvora prihoda, uz turizam i novčane doznake iseljenika.

Godine 2015., Egipat je otvorio 35-kilometarski produžetak koji prolazi paralelno uz povijesni kanal, koji je otvoren 1869. 

Produžetak omogućuje dvosmjerni promet uz prethodno jednosmjerni kanal te je osmišljen da smanji vrijeme čekanja plovila.

Egipatske vlasti, godine 2015.,  predvidjele su da će novi prolaz povećati godišnji prohod Sueskog kanala s 5 milijardi dolara na 13 milijardi dolara do 2023. godine. 

Plovni put povezuje Mediteran i Crveno more, zbog čega je to najkraća trgovinska ruta između Azije i Europe.

Barem 18.000 brodova kroz kanal prođe u jednoj godini, prema riječima egipatskih službenika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!