07:13 / 24.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Brod pomaknut i uspostavljen promet kroz Sueski kanal

Blokiran Sueski kanal

Blokiran Sueski kanal

Foto: SUEZ CANAL AUTHORITY/Handout / REUTERS/File Photo

Ponovno je uspostavljen promet kroz Sueski kanal nakon što je pomaknut teretni brod koji se jutros nasukao i blokirao jednu od najprometnijih trgovinskih ruta na svijetu. 

Veliki kontejnerski brod Ever Given, dugačak 400 metara i širok 59, nasukao se pod naletom jakog vjetra i tako onemogućio prolazak drugim brodovima. Duži od širine Sueskog kanala, brod se nasukao i zaglavio na vrlo problematičan način.

Salvatore Mercogliano sa Sveučilišta Campbell u Sjevernoj Karolini kazao je ranije kako smatra da će vrlo teško biti brod izvući.

- Moraju biti oprezni jer sva je težina koncentrirana oko sredine broda. Trup mu se svinuo i ne može ploviti. Moraju biti vrlo oprezni kako brod ne bi pukao jer to bi bio katastrofalan gubitak. No to je najcrnji scenarij koji ipak ne očekujem, dodao je. 

Pokušava se i s iskopavanjem pijeska ispod pramca i procjenjuje da bi operacija mogla trajati danima. Nesreća je privremeno zaustavila promet u kanalu između Sredozemnog i Crvenog mora, odnosno Europe i Azije, kojim prolazi oko 12% ukupne svjetske trgovine. Zaustavljen je bio izvoz iz Europe na Daleki istok. Stručnjaci upozoravaju da je pomorska trgovina vrlo uhodana i minuciozno proračunata te da ovakvi zastoji mogu stvoriti probleme u lancima dobave. Spominje se i mogući kratkoročni skok cijena nafte. Kao privremeno rješenje, Egipat je reaktivirao stari kanal kako bi barem dio od više desetaka brodova mogao proći. Spominjao se i drevni put Bartolomeua Diasa oko Afrike, preko Rta dobre nade, koji traje oko tjedan dana dulje.

Sueskim kanalom otvorenim 1869. godine prolazi oko 12% međunarodne pomorske trgovine. Gotovo 19.000 brodova prošlo je njime prošle godine, a kanal je ključni izvor prihoda za Egipat kojemu je lani donio 5,61 milijardi dolara.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!