Može li se SAD suprotstaviti oružanom lobiju?

19:02 / 25.05.2022.

Autor: Alenka Marina/Dnevnik./HRT

Trgovina oružja u SAD-u

Trgovina oružja u SAD-u

Foto: Bryn Woolston / Reuters

Svijet je zgrožen još jednim masovnim ubojstvom u SAD-u. Osamnaestogodišnjak je u osnovnoj školi u gradiću Uvaldeu u Teksasu u blizini granice s Meksikom, ubio devetnaestero djece u dobi od 9 i 10 godina te dvoje učitelja. Nakon bijega ubijen je u okršaju s policijom. To je još jedan u nizu strašnih zločina u SAD-u gdje je oružje dostupno praktički svima. Ubojica je oružje kupio na svoj 18. rođendan.


Oko 500 mališana između 7 i 11 godina radovalo se jer su imali još samo dva dana prije završetka školske godine. Veselje zbog podjele pohvalnica prekinuli su pucnjevi. "Dogodio se masakr u osnovnoj školi Robb u Uvaldeu. Pohađaju je učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda. Mogu potvrditi da je nekoliko ranjenih - odraslih i učenika - i da, ima i poginulih, kazao je šef tamošnje policije Pedro Pete Arredondo

Prema najnovijim izvješćima, ubojica se zabarikadirao u jednom razredu i pucao ne birajući cilj. Iako američki učenici redovito vježbaju što treba učiniti u slučaju napada, ovaj put nisu ih spasila ni dvojica policajaca koja su osiguravala ulaz u školu. Ubojca je Salvador Ramos, 18-godišnjak iz Uvaldea. Izašao je iz vozila i naoružan ušao u osnovnu školu Robb. Bio je učenik srednje škole u Uvaldeu i američki građanin, potvrdio je guverner Teksasa Greg Abbott.

Policija tvrdi da je djelovao sam. Oružje je kupio legalno, na svoj 18. rođendan. Obitelj navodno o tome nije ništa znala.

Branka Slavica za središnji Dnevnik HTV-a iznijela je posljednje informacije o ovom strašnom zločinu. Škola je imala tri policajca u osiguranju, ali oni nisu uspjeli zaustaviti napadača. U blizini je bilo i dvadesetak agenata pogranične policije i tek su oni zaustavili masakr. Sada se zna da su sva stradala djeca pohađala četvrti razred osnovne škole. Žrtve su i njihove dvije učiteljice.

- Uslijedili su strašni trenuci za roditelje. Uzeti su DNA uzorci žrtava i jedan je otac izjavio kako je sedam sati čekao da bi doznao da je njegova djevojčica ubijena. Profil ubojice odgovara prijašnjim profilima osoba u ovakvim situacijama - problematičan, iz disfunkcionalne obitelji s majkom koja je navodno ovisnica. Preselio se kod bake, koju je prvu upucao i koja se bori za život. Vršnjaci su mu se izrugivali zbog govorne mane i izgleda. Nakon osamnaestog rođendana, u samo tri dana kupio je dvije jurišne puške i 375 komada streljiva, kazala je Slavica. Dodala je kako je to u Teksasu dozvoljeno bez obzira što ne postoji dozvola. 

Predsjednik Joe Biden najavio je odlazak u Teksas. 


Samo ove godine u školama SAD-a bilo je 27 oružanih incidenata 

Posjedovanje oružja golem je problem u SAD-u. Mučno mi je i sada uistinu treba djelovati, poručio je naciji američki predsjednik. Pozvao je Amerikance da se napokon suprotstave moćnom lobiju koji se protivi postroživanju zakona o posjedovanju vatrenog oružja.

- Kao nacija moramo se zapitati kada ćemo se, za ime Boga, suprotstaviti oružanom lobiju? Zašto trebamo svjedočiti ovakvim pokoljima, zašto i dalje dopuštamo da se ovo događa? (...) Izgubiti dijete je kao da vam netko otkine dio duše. Ostaje praznina u grudima. Uvuće se u vas i čini vam se da nikada neće izaći. Vrijeme je da ovu bol pretvorimo u akciju, poručio je Biden.

Političari nisu bili spremni

No činjenica je da političari dosad nisu bili spremni glasovati za promjenu zakona o oružju.

- Naša djeca su u strahu svaki put kada kroče u učionicu jer misle da će biti sljedeći. Što činimo? Provodite li sve ovo vrijeme samo da biste bili ponovno izabrani u Senatu? (...) Ovo se događa samo u ovoj zemlji i nigdje drugdje, izjavio je senator iz Connecticuta Chriss Murphy.

Podrška stiže i od mnogih američkih zvijezda. Među njima i slavnog i košarkaškog trenera Stevea Kerra.

- Kada ćemo nešto učiniti? Umoran sam, vrlo sam umoran od toga da izjavljujem sućut razorenim obiteljima žrtava. Oprostite, ali dosta mi je šutnje. Sve nas kao taoce drži 50 senatora. A zašto? Zato da se održe na vlasti. Dosta je, poručio je Kerr.

Vatreno oružje najčešći uzrok smrti američke djece

Ameriku je 2012. šokirala pucnjava u osnovnoj školi Sandy Hook u Connecticatu. Žrtve su bile još mlađe, imale su između pet i šest godina. Ubojica je tek navršio 20. Od 2020. najčešći uzrok smrti među američkom djecom i tinejdžerima nisu prometne nesreće, nego vatreno oružje.

Nacionalna udruga za naoružanje, moćna lobistička skupina koja se protivi kontroli prodaje oružja, održat će u petak godišnju konferenciju, i to baš u Teksasu.

Više oružja u privatnom posjedu nego građana

- Gotovo je sigurno da u Americi neće doći do zabrane kupnje i posjedovanja poluautomatskog oružja za civile. Ne treba očekivati veliku reformu, jer za to nema političke volje. Biden može donijeti neku manju uredbu, ali ništa više za to nema potporu saveznih država koje će ga tužiti pred Vrhovnim sudom i pozvati se na drugi amandman Ustava SAD-a koji jamči Amerikancima pravo na oružje, javila je Branka Slavica iz Washingtona.

Međutim, dodala je - neke korake možemo očekivati u Senatu kji bi idućih dana treao glasovati o dva zakona vezana za provjeru onih koji kupuju oružje Te zakone Predstavnički dom već je odobrio a u Senatu ih zaustavljaju republikanci i tek poneki demokrat. 

U pandemiji su Amerikanci još više kupovali oružje, navela je Slavica. U SAD-u postoji 400 milijuna komada oružja, pušaka i pištolja u privatnom posjedu - ima više oružja nego građana.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!