Teške borbe za Sjeverodoneck, Zelenski poziva Zapad da pošalje moderno oružje

19:37 / 13.06.2022.

Autor: Sanja Gvozdanović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Donbas

Donbas

Foto: Gleb Garanich / Reuters

Nastavljaju se teške borbe na istoku Ukrajine. Posebno za Sjeverodoneck gdje Rusi kontroliraju veći dio grada. Ruske snage raznijele su i strateški važan most pa je grad ostao samo na jednom od tri, koji je ujedno jedini izlaz za civile. Rusi su napali i termoelektranu u Donecku. Ukrajinski predsjednik Zelenski ponovno poziva Zapad da pošalje - moderno oružje. 

Borba za nadzor nad Sjeverodoneckom jedan je od najkrvavijih sukoba od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ruske snage zauzele su veći dio grada u Luhanskoj oblasti koji već danima razaraju. 

- Neprijatelj uz potporu topništva s djelomičnim uspjehom provodi jurišne operacije u Sjeverodonecku. Potisnuo je naše jedinice iz središta grada, naglasio je Oleksandr Štupun, glasnogovornik Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Na udaru ruskih snaga je i industrijska zona i kemijska tvornica Azot u koju su se sklonile stotine ljudi, među njima deseci djece. Postoji bojazan da bi se ondje mogao ponoviti scenarij sličan onomu u mariupoljskoj čeličani Azovstalj. Istodobno, bude li srušen i posljednji most preko rijeke Donec grad će biti odsječen, a civilima će biti onemogućeno da pobjegnu na zapad, u susjedni grad Lisičansk, koji je također na udaru ruskih granata, ali je u ukrajinskim rukama.  

- Ukrajini su potrebni moderni proturaketni obrambeni sustavi. Mogli su biti dostavljeni ove godine ili prošle, pa i prije. Jesmo li ih dobili? Nismo. Trebamo li ih? Trebamo. Dosad je bilo 2.606 potvrdnih odgovora na to pitanje, toliko je ruskih krstarećih projektila od 24. veljače pogodilo naše gradove i sela. Riječ je o životima koji su mogli biti spašeni, o tragedijama koje su se mogle spriječiti da se slušala Ukrajina, istaknuo je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.

Tijekom prvih sto dana rata Rusija je zaradila gotovo 100 milijardi eura od izvoza nafte i plina. U izvješću neovisnog Centra za istraživanje energije i čistog zraka objavljeno je i da je od svibnja zbog sankcija ruski izvoz malo manji. Upozoravaju da se velike količine ruske sirove nafte otpremaju u Indiju, gdje se rafiniraju, a onda prodaju često kupcima u Sjedinjenim Državama i Europi. 


video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!