09:24 / 14.02.2022.

Autor: HRT/Hina

Teške optužbe Amnesty Internationala protiv farmaceutskih tvrki

Gomilanje cjepiva

Gomilanje cjepiva

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Farmaceutske tvrtke tragično su podbacile u odgovoru na izazov globalne zdravstvene krize uzrokovane COVID-om unatoč hitnim pozivima da se osigura jednaka distribucija cjepiva protiv koronavirusa, priopćio je Amnesty International.

Prema Amnesty, farmaceutske tvrtke koje prodaju cjepiva protiv koronavirusa monopolizirale su tehnologiju, lobirale protiv dijeljenja intelektualnog vlasništva, naplaćivale visoke cijene cjepiva i davale prioritet opskrbi bogatim zemljama u 2021. godini.

Deset milijardi doza cjepiva proizvedenih prošle godine bilo bi više nego dovoljno za postizanje cilja - 40 posto cijepljenog globalnog stanovništva do kraja prošle godine, koji je postavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Samo četiri posto onih koji žive u zemljama s niskim dohotkom bilo je u potpunosti cijepljeno do kraja prošle godine.

- Više od 1,2 milijarde ljudi u zemljama niskog i nižeg dohotka moglo je biti cijepljeno do kraja 2021. da su bogate zemlje i proizvođači cjepiva ozbiljno gledali na svoje obveze i odgovornost za ljudska prava, rekao je Rajat Khosla, viši direktor Amnesty Internationala zadužen za istraživanja, lobiranje i politiku.

Na početku ovog mjeseca WHO je objavio da je potrebno još 16 milijardi dolara za pomoć siromašnim zemljama u borbi protiv pandemije. To je iznos koji manjka u planiranim sredstvima za opskrbu tih zemalja cjepivima, testovima i lijekovima u sklopu programa koji su pokrenuli Ujedinjeni narodi, naveo je WHO.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!