Tik Tok blokiran za kanadske državne dužnosnike

27.02.2023.

21:33

Autor: Hina/E.P.C.

Tik Tok zabranjen kanadskim državnim službenicima

Tik Tok zabranjen kanadskim državnim službenicima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Kanada je blokirala kinesku društvenu aplikaciju TikTok na uređajima državnih službenika, kazavši da predstavlja neprihvatljiv rizik za  sigurnost. Federalnim službenicima onemogućeno je preuzimanje  aplikacije.

U priopćenju tajništva kanadskog ministarstva financija navodi se kako metode kojima TikTok prikuplja podatke omogućuju značajan pristup sadržaju telefona.


TikTok je objavio da je razočaran kanadskom odlukom, tvrdeći da je donesena bez navođenja ikakvih specifičnih sigurnosnih problema.


Kanadske vlasti nisu kontaktirale kako bi razgovarali o bilo kakvim problemima prije donošenja odluke, napisao je glasnogovornik kineske društvene mreže.


Odluka Ottawe dolazi nekoliko dana nakon što je Europska komisija uvela sličnu zabranu, a pokazatelj je sve veće zabrinutosti zbog kineske društvene aplikacije za koju se smatra da je bliska vladajućoj Komunističkoj partiji i da prikuplja korisničke podatke diljem svijeta.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!