23:28 / 29.09.2018.

Autor: HRT

Tjedan dana do Općih izbora u BiH

-

-

Foto: - / -

Utrka za člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda održava se u sjeni odredbi neizmijenjenog izbornog zakona koji dopušta mogućnost da Hrvatima člana Predsjedništva izaberu brojniji Bošnjaci.
U Bosni i Hercegovinom opći izbori održat će se 7. listopada. Najzanimljivija je utrka za tročlano Predsjedništvo BiH. Utrka za člana Predsjedništva iz redova hrvatskog naroda, u kojoj sudjeluje pet kandidata, održava se u sjeni odredbi neizmijenjenog izbornog zakona koji dopušta mogućnost da Hrvatima člana Predsjedništva izaberu brojniji Bošnjaci.

Ivan Ćubela iz Centra za politološka istraživanja Filozofskog fakulteta u Mostaru rekao je u HRT-ovoj "Temi dana" da sva istraživanja pokazuju da će izborni proces biti dosad najneizvjesniji. Što se tiče hrvatskog biračkog tijela tu su rezultati dosta očekivani, a posebno oni postoci od oko 65% za stranke okupljenje oko Hrvatskog narodnog sabora. Kod bošnjačkog biračkog tijela situacija je neizvjesna. Mogla bi se voditi mrtva trka do samog prebrojavanja listića, kazao je. 

Armin Hodžić, glavni tajnik SDA Hrvatske, izjavio je da je mnogo toga rečeno u predizbornoj kampanji. Po jednoj konstrukciji je i to da će Bošnjaci nametnuti Željka Komšića u Predsjedništvo BiH. No mogu reći da se to neće dogoditi. Moram podsjetiti da čelnici relevantnih bošnjačkih stranaka nisu ni formalno niti neformalno podržali Komšića. Bošnjaci biraju člana Predsjedništva iz bošnjačkog naroda, kazao je i dodao da Komšić više ne raspolaže onakvom infrastrukturom koju je nekoć imao. Njegov politički kapital je potrošen, istaknuo je. 

Ćubela je dodao da će Komšić sigurno ovih tjedan dana željeti mobilizirati tzv. lijevo biračko tijelo u svoju korist. On je 2010. imao SDP-ovsku strukturu za sobom. Dobio je 336.000 glasova, a od toga je bilo 95% bošnjačkih glasova. Kako će to sve sada završiti ne možemo znati sve do 7. listopada, kazao je.

Željana Zovko, hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu, kazala je među ostalim da su Hrvati poveznica BiH koji ju vode prema europskom putu. To je treća zajednica koja je negirana i čija se prava konstantno krše. Koncept koji provodi gospodin Komšić uvodeći princip većine nad manjinom dovodi do razdvajanja, separatizma i unitarizma, izjavila je. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!