Tornada i olujno snježno nevrijeme pogodili SAD

14.12.2022.

11:44

Autor: I.B./HRT

San Diego, Kalifornija

San Diego, Kalifornija

Foto: Mike Blake / REUTERS

Snažna oluja izazvala je tornada u južnom dijelu SAD-a i donijela obilnu snježnu oborinu. Olujno nevrijeme pogodilo je i južnu Kaliforniju. Izdana su upozorenja zbog obilne kiše na području Los Angelesa.

Dok se velik dio SAD-a priprema za veliku mećavu, dijelove Oklahome i Teksasa pogodio je niz razornih tornada praćenih tučom i jakom kišom. Potpuno ili djelomično uništeni su deseci kuća i poslovnih prostora. Više je osoba ozlijeđeno. Svjedoci kažu da je tornado stigao iznenada.

- Puhao je jak vjetar i padala doista obilna kiša. Stakla je bilo posvuda. Otrčala sam bosa vidjeti jesu li mi djeca dobro. Srećom, bili su u dijelu kuće u koji je prodrla voda, no ništa nije oštećeno. Tornado se stvorio ni od kuda. Uhvatio nas je nespremne, kaže stanovnica Decatura Isela Gonzales.

Olujno nevrijeme zahvatilo je i južnu Kaliforniju. Izdana su upozorenja zbog obilne kiše i mogućnosti poplava na području Los Angelesa.

U višim dijelovima otežana je vožnja zbog poledice i leda.

- Pokušavamo održati promet vozila i nadamo se da će to spriječiti stvaranje leda na kolnicima, izjavili su u policiji Los Angelesa.

Prognostičari su izdali upozorenje za Louisianu, Arkansas i Mississippi zbog velike opanosti od bujičnih poplava i tornada.

U Južnoj Dakoti i Nebraski zbog ledene kiše, snijega i jakog vjetra zatvorene su mnoge prometnice. Otkazane su stotine letova te nastava u školama. Stanovnici se upozoravaju na dolazak lednog vala zbog kojeg bi se temperatura mogla spustiti i do minus 30.

Oluja i u Europi

Golema ciklona pogodila je i Portugal. Zbog poplave stanovnicama Lisabona preporučeno je da ne izlaze iz domova. Poplavljene su mnoge ceste, zatvoreni tuneli i neki mostovi. Mnoge su kuće i poslovni prostori oštećeni.

- Ljudi nisu očekivali da će voda toliko narasti. Razbijeno nam je staklo, između dviju obilnih kiša popravili smo dva uređaja, a sada će šteta biti jednaka ili još veća, kaže Stefani Nolasco iz Lisabona.

Obilne snježne oborine prekrile su dijelove Britanije poremetivši promet u zračnim lukama, na željeznici i cestama. Temperatura je u pojedinim dijelovima pala ispod minus 15. Promet je na dijelovima londonske podzemne mreže prekinut ili teče uz velika kašnjenja.

Izdano je upozorenje na snijeg u Engleskoj te Sjevernoj Irskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!