"Tri amigosa" Biden, Trudeau i Lopez na summitu u Meksiku

10.01.2023.

10:52

Autor: Hina/HRT

Biden i Obrador

Biden i Obrador

Foto: Henry Romero / REUTERS

Očekuje se da će čelnici Sjedinjenih Država, Meksika i Kanade ostaviti po strani tinjajuće trgovinske napetosti i potražiti dublju gospodarsku integraciju na summitu koji počinje u utorak u Ciudad de Mexicu, a razgovarat će i o sigurnosti te migracijama.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador ugostit će svog američkog kolegu Joea Bidena i kanadskog premijera Justina Trudeaua na summitu poznatom pod neformalnim nazivom "Tri amigosa".


Dok su napori za rješavanje problema migracije i krijumčarenja droge dominirali bilateralnim sastankom između Lopeza Obradora i Bidena u ponedjeljak, očekuje se da će se fokus okrenuti prema gospodarstvu kada im se pridruži Trudeau.


Jačanje regionalnih gospodarskih veza "omogućuje Sjedinjenim Državama da budu proizvodna sila o kojoj je predsjednik Biden govorio, ali je također dobitna kombinacija za Meksiko i Kanadu", rekao je novinarima savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.


Nadalje, to "smanjuje našu ovisnost o drugim zemljama i drugim dijelovima svijeta koji ne dijele nužno iste vrijednosti koje mi dijelimo s našim partnerima, ovdje u Sjevernoj Americi", dodao je.


Meksiko se nada da će imati koristi od pokušaja Washingtona da smanji svoju ovisnost o azijskim proizvođačima.


Prošle je godine SAD pozvao tu latinoameričku zemlju da se pridruži više milijardi dolara vrijednom projektu poticanja proizvodnje poluvodiča kako bi SAD u tom segmentu konkurirao Kini.


Biden je oživio razgovore "Tri amigosa" 2021., nastojeći ojačati suradnju nakon što je njegov prethodnik Donald Trump odgodio regionalni summit.


No, odnosi Lopeza Obradora i Bidena nisu najbolji.


SAD i Kanada podnijeli su službenu pritužbu Meksiku za nepoštivanje Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma.


Washington i Ottawa smatraju da politika jačanja državne uloge u energetskom sektoru meksičkog predsjednika šteti stranim ulagačima i otežava razvoj čiste energije.


Dok bi Biden i Trudeau mogli privatno izraziti zabrinutost Lopezu Obradoru u vezi s energetskim reformama, u javnosti će vjerojatno naglasiti potencijal za bližu suradnju, ocjenjuje Reuters.


U ponedjeljak su također isplivale razlike između SAD-a i Meksika u pristupu rješavanja problema sa sve većim brojem migranata na zajedničkoj granici.


- Vrijeme je da se okonča ovaj zaborav, ovo napuštanje, ovaj prezir prema Latinskoj Americi i Karibima, rekao je na početku bilateralnih razgovora Lopez Obrador koji želi povećanje američkih ulaganja u regiji.


Biden je branio postupke SAD-a po tom pitanju, ističući da su uloženi "deseci milijardi dolara" u proteklih 15 godina.


- SAD pruža više inozemne pomoći nego sve druge zemlje zajedno, rekao je Biden.


Nažalost, naša odgovornost ne završava samo na zapadnoj hemisferi, dodao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!