Bidenov posjet Meksiku, protjerano 200 migranata

09.01.2023.

12:45

Autor: Hina/HRT/R.S.

Joe Biden i Andres Manuel Lopez Obrador

Joe Biden i Andres Manuel Lopez Obrador

Foto: Kevin Lamarque / Reuters

Nekih 200 migranata protjerano je prema meksičkom gradu Ciudad Juarez jučer prije dolaska američkog predsjednika u Meksiko u službeni posjet na kojem će važna tema biti migrantska kriza između dviju zemalja.

- Neka Biden pokaže da ima srca, zamolio je Venezuelac José David Meléndez jer su ga izgnale američke useljeničke vlasti.


- Mnogo je djece koja su razdvojena od svojih obitelji, rekao je taj 25-godišnji muškarac.


Takva je situacija svakodnevna u Ciudadu Juarezu i na drugim dijelovima meksičko-američke granice koju je predsjednik Biden posjetio prvi put u dvije godine svog mandata.


Niz Venezuelaca, Kubanaca, Nikaragvanaca i Haićana, neki od njih s djecom na rukama, ušli su na meksički teritorij jer su prešli most između dviju zemalja, javlja novinar AFP-a s rijeke Rio Bravo (koju u SAD nazivaju Rio Grande).


Meléndez je ispričao da su ga uhvatili pripadnici granične ophodnje u crkvi u kojoj se sklonio s drugim migrantima.


- Agenti granične ophodnje tukli su nas, natjerali da trčimo, uperili u nas oružje, uperili su oružje u djecu, pa gdje su tu ljudska prava?, zapitao je mladić odjeven samo u džemper unatoč hladnoći.


- Ljudi imaju pravo na slobodu, na bolji život, nemoguće je živjeti u našoj zemlji, izjavio je Kubanac Lorenzo Escobar (36), koji je nakon izgona dobio 60 dana prava boravka u Meksiku.


Erick Rodriguez, drugi Venezuelac koji je dobio izgon, molio je Bidena da ih prihvati u SAD da bi mogli naći posao, pomoći svojim obiteljima.


Govorio je i o mogućnosti da im SAD dopusti ulazak kako bi mogli zatim zatražiti azil u Kanadi.


Prije dolaska na sastanak Sjeverne Amerike u glavni grad Meksika, Biden se u nedjelju zaustavio u pograničnom teksaškom gradu El Paso, a on je velik ulaz za migrante koji pokušavaju preko 3.100 kilometara duge zajedničke granice ući u Sjedinjene Države.


U Meksiku će američki predsjednik u ponedjeljak razgovarati o migrantskoj krizi između dviju zemalja s meksičkim kolegom Andrésom Manuelom Lópezom Obradorom.


Biden, kojega republikanska oporba u SAD-u optužuje da zatvara oči pred tom krizom, sastao se s graničnom policijom u El Pasu gdje ga je dočekao konzervativni guverner Teksasa Greg Abbott koji optužuje demokratskog predsjednika za propusnost granice.


Bidenov posjet južnoj granici SAD-a je prva etapa trodnevnog putovanja u Meksiko posvećenog migracijskoj politici i suzbijanju krijumčarenja droge.


Bijela kuća je u četvrtak objavila mjere kojima će pokušati rasteretiti granicu, gdje je u studenom uhićeno više od 230.000 ljudi.


SAD i Meksiko su 2021. obznanili da mijenjaju pristup politici borbe protiv zlouporabe droge te da će se usredotočiti na uzroke krijumčarenja, nakon 15 godina isključivo vojne strategije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!