Tri doze Pfizerova cjepiva neutraliziraju omikron-varijantu koronavirusa

14:09 / 08.12.2021.

Autor: M.M./Hina/HRT

Tri doze Pfizerova cjepiva neutraliziraju omikron

Tri doze Pfizerova cjepiva neutraliziraju omikron

Foto: Matija Habljak / Pixsell

BioNTech i Pfizer objavili su da tri doze njihova cjepiva protiv COVID-a neutraliziraju novu, omikron-varijantu koronavirusa, prenose svjetske agencije.

U prvom službenom očitovanju o učinkovitosti njihova cjepiva protiv omikron-varijante koronavirusa, BioNTech i Pfizer istaknuli su da treća doza njihova cjepiva povećava količinu neutralizirajućih antitijela 25 puta, a kod primjene dviju doza njihova je količina znatno manja, prenio je Reuters.

- Treća doza osigurava razinu neutralizirajućih antitijela protiv omikrona sličnu onoj primijećenoj nakon dviju doza kod drugih varijanti virusa, navodi se u priopćenju, koje prenosi AFP.

- Premda dvije doze i dalje mogu pružiti zaštitu od teške bolesti uzrokovane omikronom, jasno je da je zaštita, prema preliminarnim podacima, bolja s trećom dozom našeg cjepiva, izjavio je glavni direktor Pfizera Albert Bourla.

Pfizer i BioNTech dodaju da, bude li potrebno, mogu isporučiti cjepivo prilagođeno isključivo omikron-varijanti do ožujka 2022.

- Razvit ćemo cjepivo prilagođeno omikron-varijanti i nadamo se da će biti dostupno do ožujka u slučaju da prilagodba bude potrebna, rekli su.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!