Tropska oluja Ian postaje uragan i pogodit će Kubu

26.09.2022.

07:24

Autor: M.M./Hina/HRT

Tropska oluja Ian postaje uragan i pogodit će Kubu

Tropska oluja Ian postaje uragan i pogodit će Kubu

Foto: National Oceanic and Atmospheric Administration / via Reuters

Tropska oluja Ian približavala se u nedjelju zapadnoj Kubi zbog čega je vlada evakuirala turiste očekujući za život opasne udare jer bi se tropska oluja u ponedjeljak mogla pretvoriti u uragan, objavio je Nacionalni centar za uragane (NHC).

Tropska oluja Ian u nedjelju se polako počela kretati sjeverozapadno prema Kubi uz vjetrove brzine 96 kilometara na sat, prema NHC-u.

Kuba je u nedjelju evakuirala turiste s jugozapadne obale Otoka mladosti (Isla de la Juventud), kao i radnike iz obližnjeg Cayo Larga, jednog od najpoznatijih turističkih odredišta u zemlji, objavili su državni mediji.

Luke diljem zapadne polovine Kube zatvorene su već u petak navečer, dok su se ribari vratili u luku uoči skore oluje uz koju se očekuju jake oborine.

Kubanski dužnosnici pratili su oluju koja se kretala istočnije nego što se prije predviđalo, zbog čega je bliže glavnom gradu Havani.

NHC je priopćio kako se očekuje da će se Ian razviti u veliki uragan u istočnom Meksičkom zaljevu do sredine tjedna, ali je primijetio da su "nesigurnosti u prognozi kretanja i intenziteta i dalje veće nego inače".

U nedjelju navečer, tropska oluja Ian bila je 695 kilometara udaljena od Cabo San Antonija, najzapadnije točke Kube.

Centar je priopćio da su upozorenja na uragan izdana za kubanske pokrajine Isla de Juventud, Pinar del Rio i Artemisa.

- Olujni udari i vjetrovi uraganske snage opasni za život očekuju se u dijelovima zapadne Kube kasno u ponedjeljak, objavio je NHC.

Također se predviđa da će oluja Ian ponegdje proizvesti jake oborine, bujice i moguća klizišta.

Do sredine tjedna oluja bi mogla izazvati poplave diljem Floride, dodaje NHC.

Dužnosnici savezne države Florida upozorili su stanovnike da se pripreme za oluju zalihama hrane, vode, goriva, baterija i lijekova.

Guverner Ron DeSantis proglasio je izvanredno stanje u svih 67 okruga Floride.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!