Trudeau: Kanada neće slati vojsku zbog prosvjeda vozača kamiona

03.02.2022.

21:04

Autor: Hina/HRT

default error photo

Kanadska vlada ne namjerava slati vojsku kako bi riješila prosvjed vozača kamiona koji se bune protiv odluke o obveznom cijepljenju, rekao je u četvrtak kanadski premijer Justin Trudeau.

To nije nešto što u ovom trenutku razmatramo. Nema govora o slanju vojske, rekao je novinarima Trudeau i dodao da valja biti oprezan prije uporabe vojske u situacijama koje uključuju Kanađane.

Više od 200 kamiona i drugih vozila blokira cestu i time zaustavlja promet u centru kanadskog glavnog grada od prošlog petka u dosad neviđenom prosvjedu u toj zemlji. Organizatori najavljuju slične prosvjede ovaj tjedan i u drugim gradovima, primjerice u Torontu.

Načelnik policije u Ottawi, koji se suočava s kritikama zbog pasivnog odgovora policijskih službenika na prosvjed, u srijedu je rekao da korištenje vojske dolazi u obzir, ali je Trudeau odbacio tu opciju.

Neki od prosvjednika traže ukidanje obveznog cijepljenja za vozače kamiona koji putuju preko međunarodnih granica, a drugi pak pozivaju na smjenu premijera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!