Trudeau: Kina igra agresivnu igru s demokracijama

08.11.2022.

10:46

Autor: T.V./HRT/Hina

Kanadski premijer Justin Trudeau

Kanadski premijer Justin Trudeau

Foto: Spencer Colby / REUTERS

Kina igra agresivnu igru s demokracijama i našim institucijama, upozorio je kanadski premijer Justin Trudeau nakon objave o upletanju Kine u kanadske izbore.

Njegova izjava slijedila je nakon što je lokalni televizijski kanal Global News izvijestio da je Peking financirao "tajnu mrežu" kandidata na nedavnim izborima te nekoliko dana nakon što su vlasti počele istraživati ilegalne kineske policijske postaje na području Toronta.

- Poduzeli smo znatne mjere za jačanje integriteta naših izbornih procesa i naših sustava i nastavit ćemo ulagati u borbu protiv miješanja u izbore, protiv stranog miješanja u naše demokracije i institucije, rekao je Trudeau novinarima. Nažalost, vidimo da zemlje, državni akteri iz cijelog svijeta, bilo da se radi o Kini ili drugima, nastavljaju igrati agresivne igre kada je riječ o našim institucijama i našim demokracijama, rekao je kanadski premijer.

Global News izvijestio je, pozivajući se na anonimne izvore, da su obavještajni dužnosnici rekli Trudeauovoj vladi da Kina nastoji utjecati na njezin demokratski proces.

Navodi se da je Peking usmjeravao prijenose sredstava preko zastupnika iz Ontarija i drugih na najmanje 11 saveznih izbornih kandidata i kineskih operativaca koji su radili kao njihovi suradnici u kampanji.

Global News također navodi da je Peking nastojao postaviti agente u urede parlamentarnih zastupnika kako bi utjecao na politiku.

Kraljevska kanadska konjička policija objavila je u listopadu da istražuje izvješća o "kriminalnim aktivnostima u vezi s takozvanim policijskim postajama".

Španjolska skupina za ljudska prava Safeguard Defenders tvrdi da kineska policija upotrebljava policijske postaje za izvođenje operacija na stranom tlu i vršenje pritiska na kineske državljane da se vrate u Kinu i suoče s kaznenim optužbama.

Kina negira ilegalne aktivnosti i tvrdi da te postaje nude usluge poput obnavljanja vozačke dozvole kineskim državljanima u inozemstvu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na redovitom brifingu za novinare u utorak da Kina "nema interes" za unutarnja pitanja Kanade.

- Međudržavni odnosi mogu se graditi samo na uzajamnom poštovanju, ravnopravnosti i obostranoj koristi, kazao je. Odnosi Kine i Kanade nisu iznimka. Kanada bi trebala prestati iznositi primjedbe koje štete kinesko-kanadskim odnosima, naglasio je glasnogovornik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!