22:11 / 08.01.2021.

Autor: Hina/HRT

Trump ide prema drugom 'impeachmentu'

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: ilustracija, Pixabay

Foto: - / -

Demokrati u Kongresu planiraju u ponedjeljak predstaviti optužbe za drugi pokušaj opoziva predsjednika Donalda Trumpa .
Demokrati u Kongresu planiraju u ponedjeljak predstaviti optužbe za drugi pokušaj opoziva predsjednika Donalda Trumpa nakon što su njegovi pristaše, potaknuti predsjednikovim neutemeljenim optužbama o izbornoj prevari i pozivom da krenu na Kapitol nasilno upali u američki parlament.

➡️ SAD i dalje u šoku, FBI krenuo u lov na prosvjednike

➡️ Slavica: Nije realno aktiviranje 25. amandmana za uklanjanje Trumpa
➡️ I Pelosi traži smjenu Trumpa, pljušte ostavke

Nijedan predsjednik nije se dvaput suočio s tim postupkom, ali pravni stručnjaci tvrde da Kongres prema ustavu to može učiniti. Zastupnički dom Kongresa u kojem većinu imaju demokrati pokušao je Trumpa opozvati u prosincu 2019. pod optužbom da je zloupotrijebio ovlasti i ometao istragu Kongresa o Trumpovim pritiscima na Ukrajinu da istraži tadašnjeg izbornog suparnika Joea Bidena i njegova sina Huntera Bidena. Senat pod kontrolom republikanaca oslobodio je Trumpa u veljači 2020.

Nove optužbe za poticnje nasilja protiv vlade SAD-a

Optužbe su sastavili demokratski zastupnici David Cicilline, Ted Lieu i Jamie Raskin, poslije ovotjednog napada na američki Kapitol koji su izveli Trumpovi pristaše. Kopija dokumenta kruži među članovima Kongresa i optužuje Trumpa za "poticanje nasilja protiv vlade SAD-a" u namjeri da ospori gubitak na predsjedničkim izborima.

Jedna od optužbi odnosi se i na Trumpov sat vremena dugačak telefonski razgovor s državnim tajnikom Georgije, Bradom Raffenspergerom, u kojemu je tražio od njega da "pronađe" dovoljno glasova da se promijene rezultati izbora u saveznoj državi u kojoj je pobijedio Biden. U dokumentu se navodi kako je "Predsjednik Trump ozbiljno ugrozio sigurnost SAD-a i vladinih institucija, zaprijetio integritetu demokratskog sustava i miješao se u miran prijenos vlasti".

Biden misli da o Trumpu treba odlučivati Kongres

Joe Biden
je prepustio Kongresu odgovornost za pokretanje postupka opoziva Donalda Trumpa dvanaest dana prije kraja njegova mandata, što zahtijevaju brojni demokratski zastupnici nakon napada na Kapitol. Izabrani predsjednik će preuzeti dužnost 20. siječnja. Na konferenciji za novinare Biden je ocijenio je da je njegov prethodnik "nesposoban" da upravlja zemljom i da je "sramota za zemlju".

Kazao je kako je zadovoljan zbog toga što Donald Trump neće doći na svečanost polaganje prisege 20. siječnja. Dodao je kako je potpredsjednik Mike Pence "dobrodošao". Biden je natuknuo da nije za opoziv koji je osuđen na neuspjeh u Kongresu u tako kratkom roku, sa Senatom u kojemu republikanci imaju većinu do 20. siječnja. Smatra kako je "prisega 20. siječnja najbrži način za odlazak Donalda Trumpa iz Bijele kuće".

Kako izgleda postupak opoziva?

'Impeachment' se krivo tumači kao smjena predsjednika. Taj se pojam zapravo odnosi samo na pravo Zastupničkog doma, donjeg doma Kongresa, da optuži predsjednika za "teško kazneno djelo ili prekršaj", slično podizanju optužnice u kaznenom postupku. Ako obična većina od 435 zastupnika odobri optužbe, postupak se seli u Senat, gornji dom Kongresa koji provodi suđenje.  Prema ustavu, potrebne su dvije trećine senatora da se predsjednik osudi i smijeni. No, obična većina može odlučiti da se ne može ponovno kandidirati.

Pravni stručnjaci tumače kako taj niži standard znači da demokrati, koji će kasnije u siječnju preuzeti kontrolu nad Senatom, imaju realne šanse da zabrane Trumpu da se kandidira na predsjedničkim izborima 2024. o čemu je Trump razmišljao. No taj plan ima jedan problem, a to je da Senat o tome glasa tek nakon glasanja o osudi i smjeni predsjednika.

Paul Campos, profesor prava na sveučilištu u Coloradu, drži da Senat u konkretnom slučaju može glasati samo o budućoj diskvalifikaciji. Taj scenarij postaje još vjerojatniji bude li se suđenje proteglo iza 20. siječnja kada prestaje njegov mandat, kaže Campos.

Koliko brzo bi Trump mogao biti opozvan i smijenjen?

- Stručnjaci za 'impeachment' smatraju da se to teoretski može dogoditi vrlo brzo, u roku od nekoliko dana, jer oba doma imaju priličnu slobodu da odrede pravila postupka. No, prema postojećim pravilima, koja se mogu promijeniti, postupak bi bilo teško završiti u manje od tjedan dana, rekao je Campos.

Za koja bi se "teška kaznena djela" mogao optužiti Trump?

Frank Bowman
, profesor ustavnog prava na sveučilištu Missouri, tvrdi da je Trump "otvoreno pozivao na pobunu", odnosno na svrgavanje američke vlade. Dodao je da bi ga se moglo optužiti i za puno općenitije djelo: nelojalnost američkom ustavu i kršenje prisege. Kongres ima diskrecijsko pravo da definira kazneno djelo i prekršaj i nije ograničen postojećim katalogom kaznenih djela. Temeljno kazneno djelo moglo bi biti ono protiv ustava, ono koje se odnosi na pokušaj da se obore zakoniti rezultati zakonito provedenih izbora", istaknuo je Bowman.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter,Instagram i YouTube!