08:53 / 02.10.2020.

Autor: Hina/HRT

Trump je predvodnik infodemije o Covidu

Foto: Doug Mills/Pool via REUTERS

Foto: Doug Mills/Pool via REUTERS

Foto: - / REUTERS

Dokazali su to znanstvenici sa sveučilišta Cornell.
Američki predsjednik Donald Trump najveći je pokretač dezinformacija o covidu u svijetu, pokazala je studija sveučilišta Cornell. Tim s Cornella, jednog od najuglednijih američkih sveučilišta, analizirao je 38 milijuna članaka objavljenih na engleskom jeziku u tradicionalnim medijima diljem svijeta od 1. siječnja do 26. svibnja ove godine.

Najnovije informacije pratite na hrt.hr/koronavirus!

Radi se o člancima objavljenim u zemljama poput Sjedinjenih Država, Britanije, Indije, Irske, Australije, Novog Zelanda i nekih afričkih i azijskih država. Identificirali su 522.472 novinska članka u kojima su se ponavljale ili pojačavale neistinitosti povezane s pandemijom koronavirusa ili, kako to naziva Svjetska zdravstvena organizacija - "infodemijom".

Dezinformacije su svrstane u 11 kategorija, od teorija zavjere i napada na najuglednijeg američkog epidemiologa Anthonyja Faucija do ideje da je virus kinesko biološko oružje. No daleko najpopularnija tema je ona koju su autori nazvali "čudesnim lijekovima", se pojavila se u 295.351 članku - više nego svih ostalih deset zajedno.

Najveća 'navala' na "čudesne lijekove" bila je nakon Trumpove tiskovne konferencije 24. travnja kada je naglas razmišljao o ubrizgavanju dezinficijensa u krv kao lijeku za koronavirus. Slično se dogodilo kada je promovirao nedokazano liječenje hidroksiklorokinom.

- Zaključujemo stoga da je predsjednik SAD-a vjerojatno najveći pokretač 'infodemije' u svijetu. Ako su ljudi zavedeni neznanstvenim i nepotkrijepljenim tvrdnjama o bolesti, vjerojatnije je da će se manje pridržavati mjera i tako riskirati širenje virusa, napisali su autori istraživanja.

Nakon čudesnih lijekova, druga najčešća neistinitost bila je da je virus namjerno stvoren za kreiranje novog svjetskog poretka, a treća da se radi o prevari s ciljem političkih dobitaka za američku Demokratsku stranku. U četvrtoj najčešćoj laži virus se proglašava kineskim bioterorističkim oružjem iz laboratorija u Wuhanu, a u petoj se krivnja svaljuje na Billa Gatesa, čije je zaklada djelomično financirala i ovu studiju. Na začelju su napadi na Faucija i Kineze koji jedu juhu od šišmiša.

Znanstvenici su pratili i kako su dezinformacije kasnije širile društvenim mrežama, u čemu je s tri četvrtine udjela prednjačio Facebook.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!