06:56 / 28.04.2020.

Autor: Branka Slavica/HRT

Trump okrivljuje Kinu za širenje virusa

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: REUTERS/Carlos Barria

Foto: - / REUTERS

Trump je mnogo je puta bio upozoren na opasnost od koronavirusa u izvješćima obavještajnih službi u siječnju i veljači, piše Washington Post.
Nakon stanke preko vikenda kada nije bilo uobičajenog dnevnog brifinga operativne skupine o koronavirusu, američki predsjednik Donald Trump održao je press konferenciju u Vrtu ruža Bijele kuće.

Iznio je plan o sljedećoj fazi u borbi protiv pandemije - testiranju, te odgovarao na pitanja novinara. - Želimo ponovno pokrenuti našu zemlju, a testiranje neće biti problem, poručio je Trump naciji. Savezna će vlada svakoj od 50 država osigurati dovoljno testova za svibanj i lipanj, što bi trebalo omogućiti testiranje više od šest i pol milijuna Amerikanaca mjesečno. No, svaka država mora sama kreirati i provesti vlastiti plan.Dio guvernera ranije je kritizirao administraciju zbog nedostatka testova i jasnog plana o njihovu provođenju. U SAD-u je više od 992 tisuće zaraženih koronavirusom, više od 56 tisuća umrlih, a do sada je testirano oko pet i pol milijuna ljudi. Trump je  kazao da Kina nije na  vrijeme alarmirala druge i tako spriječila širenje virusa, te da Washington provodi ozbiljnu istragu o odgovoru Pekinga na epidemiju.

Novinari su Trumpa pitali i osjeća li se odgovornim jer građani nazivaju medicinske službe i traže savjet o liječenju koronavirusom dezinficijensima. Trump je odgovorio  kako "to ne može zamisliti i kako se ne osjeća odgovornim zbog takvih poziva". Izrazio je optimizam kada je riječ o oporavku američkog gospodarstva u drugom dijelu ove godine, te kazao kako nikada nije razmišljao o mogućem  pomicanju datuma predsjedničkih izbora u studenom zbog pandemije.

WP: Trump je u siječnju i veljači bio upozoravan na covid-19

Donald Trump mnogo je puta bio upozoren na opasnost od novog koronavirusa u izvješćima obavještajnih službi u siječnju i veljači, piše dnevnik Washington Post. Više od dvanaestak bilo je uključeno u tajne dokumente za svakodnevna brifiranja predsjednika u vrijeme kada je on umanjivao važnost bolesti covid-19.

Kao svoje izvore Washington Post (WP) citira, ali ih ne imenuje, sadašnje i bivše članove Trumpove administracije. Tjednima se u svakodnevnom brifingu navodilo da se virus širi i upozoravalo da Kina prikriva informacije o smrtnosti covida-19 i visokoj zaraznosti te bolesti. Neimenovane osobe iz kruga predsjednika tvrde da Trump nije čitao takav tip dokumenata te je čak bio iritiran kad je morao poslušati usmene prezentacije izvješća.

Trump je ograničio putovanja između SAD-a i Kine krajem siječnja, no u veljači je prestao umanjivati težinu prijetnje epidemije. Čekao je do 13. ožujka da proglasi izvanredno stanje kada su se financijska tržišta rušila, a broj zaraženih ju New Yorku buknuo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!