Trump optužen za pokušaj mijenjanja rezultata izbora 2020.

02.08.2023.

Zadnja izmjena 19:09

Autor: Dnevnik/Hina/HRT/A.S.

Bivši američki predsjednik Donald Trump za svoje pokušaje da promijeni rezultat predsjedničkih izbora 2020., što je najteža optužba protiv bivšeg predsjednika koji je već kazneno gonjen. 

Washington se priprema na moguće prosvjede


Branka Slavica
javila se za Dnevnik s njujorške Pete Avenije. Ispred Trumpova tornja gdje se okupilo tek nekoliko pristaša Donalda Trumpa, ali i nekoliko onih koji ga osporavaju.

- Situacija Donalda Trumpa ozbiljna je. Ozbiljan je i test za američku demokraciju. No nijedna od dosadašnjih optužnica nije ugrozila poziciju Donalda Trumpa. On je i dalje vodeći republikanski kandidat u ovom trenutku. Više od 50 posto republikanskih birača želi da upravo on bude stranački kandidat. Čak i da bude osuđen - on može postati američki predsjednik. Zapravo postoji realna šansa da se to ponovno dogodi, kazala je Slavica.

Dodala je kako Donald Trump današnji dan provodi nedaleko New Yorka u svom golf klubu u New Jerseyju. Pitanje je hoće li se sutra pojaviti osobno u Washingtonu gdje ga očekuju u sudnici ili će se uključiti u proces videovezom. U međuvremenu, Washington se priprema za moguće prosvjede.

video thumb

U kampanji čak 3 suđenja protiv Trumpa 


Glavni favorit republikanskih predizbora za izbore iduće godine optužen je za urotu protiv američke države, ometanje službenog procesa i zlouporabu izbornih prava, nakon istrage koju je nadgledao specijalni tužitelj Jack Smith.

- Napad na Capitol naše nacije, 6. siječnja 2021., bio je napad bez presedana na sjedište američke demokracije. Kao što je opisano u optužnici, potaknut je lažima - lažima optuženika, usmjerenima na ometanje temeljne funkcije vlade Sjedinjenih Država, nacionalnog procesa prikupljanja, prebrojavanja i potvrđivanja rezultata predsjedničkih izbora, poručio je Smith. 

Bivši američki predsjednik je dobio kaznenu prijavu po treći put u četiri mjeseca, ovaj put zbog pokušaja da poništi svoj poraz na izborima u SAD-u 2020., do čega dolazi u trenutku dok vodi kampanju za povratak na mjesto predsjednika sljedeće godine.


Optužnica u četiri točke navodi da se Donald Trump urotio kako bi prevario SAD spriječivši Kongres da potvrdi pobjedu predsjednika Joea Bidena te kako bi lišio birače njihovog prava na poštene izbore.Trumpu je naređeno prvo pojavljivanje pred federalnim sudom u četvrtak.


Optužbe proizlaze iz istrage posebnog tužitelja Jacka Smitha o navodima da je Trump, danas glavni kandidat za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., pokušao poništiti svoj poraz od Bidena, svog demokratskog suparnika.

Urotio se s 6 osoba, među njima Rudi Giuliani 

U optužnici se navodi da se Trump urotio sa šest drugih neimenovanih osoba kako bi poništili rezultate. Tužitelji su napisali da je Trump znao da su lažne njegove tvrdnje da su izbori bili lažirani, ali ih je svejedno ponovio kako bi stvorio intenzivnu nacionalnu atmosferu nepovjerenja i bijesa i nagrizao vjeru javnosti u administraciju izbora. U priopćenju Trumpova kampanja navela je da je on uvijek slijedio zakon i okarakterizirala optužnicu kao politički "progon" koji podsjeća na nacističku Njemačku.

Dužnosnici su međutim posvjedočili da je Trump na njih vršio pritisak na temelju lažnih tvrdnji o raširenoj izbornoj prijevari. Njegovi pristaše napali su američki Kapitol 6. siječnja 2021. u pokušaju da spriječe Kongres da potvrdi Bidenovu pobjedu.

Optužnica ne identificira nijednog od šest navodnih suzavjerenika za koje tužitelji tvrde da su nezakonito pristali pomoći nastojanjima Donalda Trumpa u podrivanju izbora. Ali lako ih je identificirati na temelju općepoznatih detalja - među njima je bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.

- Ono što su učinili ovdje je grozota koja će živjeti u povijesti kao jedno od najgorih kršenja slobode govora ikada u povijesti zemlje koja je cijenila slobodu govora više od bilo koje zemlje na svijetu. To više ne možemo reći, poručio je Giuliani.


Optužnica za lažne izbrone liste 

Optužnica također optužuje Trumpa i njegove sudionike za organiziranje lažnih izbornih lista u sedam država, od kojih je u svima izgubio, kako bi predali svoje glasove da ih Kongres prebroji i službeno potvrdi 6. siječnja.

Sudionici nisu imenovani, ali čini se da je jedan od njih bivši dužnosnik Ministarstva pravosuđa Jeffrey Clark, bivši šefa civilnog odjela koji se pokušao postaviti na mjesto glavnog državnog odvjetnika kako bi mogao pokrenuti istrage o prijevarama glasača u Georgiji i drugim tzv. swing državama. Clark nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar.

Čini se da je drugi navodni zavjerenik odvjetnik John Eastman, koji je pogrešno sugerirao da bi se potpredsjednik Mike Pence mogao usprotiviti potvrđivanju izbornih rezultata. I Eastmanu i Clarku zaplijenjeni su i pretraženi telefoni u istrazi prošle godine.

Trump: Nikada nisam imao ovoliku podršku


Donald Trump je prvi bivši predsjednik SAD-a koji se suočio s kaznenim optužbama. On pak nastoji prikazati kaznena gonjenja kao dio politički motiviranog lova na vještice. Na sve optužbe odgovara objavom velikim slovima na svojoj platformi Truth Social. Piše kako "nikada nije imao toliku podršku" kao nakon najnovijih saveznih optužbi protiv njega. Naziva ih optužbama "bez presedana".

- To je na neki način najozbiljnije jer stvarno zadire u srž naše demokracije i načina na koji brojimo glasove birača. Ali s druge strane, Trump će tvrditi kako je vjerovao da je to istina, kako je vjerovao da je pobijedio na izborima, pa stoga - nije prevario Sjedinjene Države, kako nije nikome pokušavao oduzeti njegov glas. I stoga će biti zanimljivo vidjeti koliko će suđenja biti potrošeno na obranu velike laži i koliko će tužitelji potrošiti vremena pokazujući da je sve ovo zapravo fantazija, kaže Cheryl Bader, izvanredna profesorica prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta Fordham. 


Ovo predstavlja drugu rundu saveznih optužbi koje pokreće Smith, kojeg je državni odvjetnik SAD-a Merrick Garland u studenom imenovao posebnim tužiteljem.

Optužen po 40 točaka optužnice

U lipnju se Trump izjasnio nevinim nakon što ga je savezna velika porota u Miamiju, koju je sazvao posebni tužitelj, optužila u 37 točaka optužnice zbog nezakonitog zadržavanja povjerljivih vladinih dokumenata nakon odlaska s dužnosti 2021. i ometanja pravde. Tužitelji su ga optužili da je riskirao neke od najosjetljivijih tajni američke nacionalne sigurnosti.

Prošlog četvrtka, tužitelji su dodali još tri kaznene točke protiv Trumpa, čime je ukupan broj porastao na 40, optužujući ga da je naredio zaposlenicima da izbrišu sigurnosne videozapise dok je bio pod istragom zbog zadržavanja dokumenata.

-  Optužnica pokazuje koliko je mukotrpno Trump pokušavao utvrditi da se dogodila izborna prijevara i da su mu na svakom koraku sudovi, savjetnici, odvjetnici, suradnici i obavještajci govorili kako nema dokaza o prijevari. A u optužnici vidite da je bio sve očajniji, objasnila je Charyl Bader, profesorica na sveučilištu Fordham.

Prve optužbe protiv Trumpa pojavile su se u ožujku, kada ga je optužila velika porota koju je sazvao okružni tužitelj Manhattana. Trump se u travnju izjasnio nevinim po 34 točke optužnice koje ga terete za krivotvorenje poslovne dokumentacije koja se odnosi na plaćanje porno zvijezdi Stormy Daniels kako bi prije izbora 2016. kupio njezinu šutnju o seksualnom kontaktu koji je rekla da je imala s njim. Trump je negirao susret.

Trump (77) predvodi brojne republikanske predsjedničke kandidate dok traži revanš s Bidenom (80) sljedeće godine. Biden je u travnju pokrenuo kampanju za reizbor.

Usporedili optužnicu s progonom u Njemačkoj i SSSR-u 

Trumpov stožer optužnicu je usporedio s političkim progonom kakav se događao u nacističkoj Njemačkoj i Sovjetskom Savezu. 

- Ovo što su učinili je strašno. To će ostati zabilježeno u povijesti kao jedan od najgorih slučajeva kršenja slobode govora u zemlji koja je to cijenila više nego bilo koja druga, kazao je
Rudy Giuliani, bivši odvjetnik Donalda Trumpa. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!