22:38 / 25.11.2020.

Autor: Branka Slavica/HRT

Trump pomilovao bivšeg savjetnika Flynna

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, umirovljenog generala Michaela Flynna.
Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, umirovljenog generala Michaela Flynna, osuđenog zbog davanja lažnog iskaza FBI-u o svojim susretima s tadašnjim ruskim veleposlanikom u SAD-u Sergeyem Kislyakom u razdoblju prijenosa vlasti Obama-Trump krajem 2016.

- Bivši Trumpov savjetnik Flynn priznao da je lagao FBI-ju   

Predsjednik na kraju mandata vijest je objavio na Twitteru.

- Velika mi je čast objaviti da je general Michael T. Flynn u potpunosti pomilovan. Čestitam generalu Flynnu i njegovoj prekrasnoj obitelji, znam da ćete sada imati uistinu fantastičan Dan zahvalnosti, napisao je.

Flynn je bio jedan od prvih visokih dužnosnika Trumpove administracije koji su pristali surađivati u posebnoj istrazi Roberta Mullera o umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore.

Kasnije je povukao priznanje tvrdeći da su mu u FBI-u namjestili stupicu. FBI ga je intervjuirao u siječnju 2017. bez prisutnosti odvjetnika.

Ministarstvo pravosuđa prihvatilo je u svibnju njegove argumente i zatvorilo slučaj, no federalni je sud nastavio istraživati valjanost te odluke smatrajući je kontroverznom.

Sada je slučaj Flynn pravno završen. Reakcije na predsjednikov potez ovise o političkoj pripadnosti komentatora: za Trumpove pristaše umirovljeni je general bio žrtva političke hajke i osvete Obamine administracije. Trumpovi kritičari podsjećaju da je Flynn otpušten iz Bijele kuće nakon tri tjedna jer je o prirodi kontakata s ruskim diplomatom i razgovoru o mogućem ukidanju sankcija za Rusiju lagao i potpredsjedniku Mikeu Penceu.

Predsjednik Trump ukupno je potpisao 28 pomilovanja, a skratio zatvorske kazne u 16 slučajeva.  Očekuje se da do kraja mandata donese još odluka o pomilovanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!