07:18 / 23.12.2020.

Autor: V.G./Hina

Trump prijeti da neće potpisati zakon o pomoći ugroženima pandemijom

Foto:  REUTERS/Erin Scott/File Photo

Foto: REUTERS/Erin Scott/File Photo

Foto: - / REUTERS

Zakon može biti promijenjen, ako kongresni čelnici to žele. Ako ne žele, Trumpu ostaje potvrditi zakon, staviti veto na njega ili ne napraviti ništa te pustiti da zakonski prijedlog postane zakon.
Donald Trump zaprijetio je da neće potpisati zakonski prijedlog koji sadrži 892 milijarde dolara prijeko potrebne pomoći ugroženima pandemijom koju je izazvao koronavirus, poručivši zakonodavcima da moraju povećati iznose poticaja.

➡️ Kongres odobrio paket pomoći od gotovo 900 mlrd. dolara
➡️ Trump objavio da William Barr više nije ministar pravosuđa

- Zakon koji planiraju ponovno poslati na moj stol je umnogome različit od očekivanog. To je doista sramota, poručio je američki predsjednik u video poruci objavljenoj na Twitteru. 
Trump je od Kongresa zatražio povećanje iznosa poticaja na 2000 dolara za pojedince te na 4000 dolara za parove, umjesto "smiješno niskih" 600 dolara koji su navedeni u zakonu.
I 1,4 bilijuna dolara za financiranje američke Vlade u fiskalnoj 2021. uključeno je u ovaj zakonski paket pa bi eventualni predsjednički veto mogao dovesti do djelomičnog zastoja u radu.

Trump je našao zamjerke i na taj dio proračuna, žaleći se na iznose namijenjene drugim državama, Smithsonian institutu i uzgoju ribe.

- Tražim od Kongresa da se odmah riješi rasipničkih i nepotrebnih dijelova te da mi pošalju primjeren zakon, ili će sljedeća administracija donositi paket mjera za pomoć. A možda ću ta administracija biti ja, poručio je Trump i dalje ne odustajući od neosnovanih tvrdnji da je on pobjednik izbora održanih u studenome.

Predsjednik nije spominjao riječ veto u svom obraćanju, a jedan od razloga može biti i taj što je zakonski prijedlog dobio i više od dvije trećine glasova podrške, koliko ih treba i za poništenje predsjedničkog veta.

Zakon može biti promijenjen, ako kongresni čelnici to žele. Ako ne žele, Trumpu ostaje potvrditi zakon, staviti veto na njega ili ne napraviti ništa te pustiti da zakonski prijedlog postane zakon.

Trump pomilovao 15 osoba, među njima i bivšeg pomoćnika u kampanji

Donald Trump pomilovao je 15 osoba, među njima i svog bivšeg pomoćnika u kampanji Georgea Papadopoulosa, objavila su u utorak iz Bijele kuće.

Papadopoulos je bio osuđen zbog lažnog iskaza u istrazi u umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Trump je pomilovao i Alexa van der Zwaana čija je osuda bila povezana s istragom posebnog savjetnika Roberta Muellera o ruskom uplitanju u američke izbore, koju je američki predsjednik na odlasku opetovano nazivao lovom na vještice.

Muellerovo izvješće nije pronašlo dokaze o suradnji između Trumpove kampanje i Rusa, ali je zaključeno da se Rusija uplela u izbore 2016. kako bi pomogla Trumpu.

Predsjednik je pomilovao i dvojicu bivših republikanskih kongresmena, Duncana Huntera i Chrisa Collinsa, koji su bili otpuženi za federalne financijske zločine, dok su bili na poziciji.

Među pomilovanima su se našla i četvorica vojnih veterana osuđenih za sudjelovanje u operaciji u Bagdadu 2007., koju su obavljali kao plaćenici za privatnu tvrtku, a u kojoj su usmrtili nekolicinu iračkih civila.

Uz sve to, Trump je djelomično ili potpuno ukinuo presude za petero ljudi koji su osuđeni za različite prijestupe koji nisu vezani za politiku.

Predsjednička pomilovanja nisu neuobičajena za američke predsjednike koji su na odlasku iz Bijele kuće. Donald Trump će predsjedničku dužnost napustiti 20. siječnja.

Postoje nagađanja o tome koga bi Trump još mogao pomilovati, s obzirom na to da ima još nekolicinu suradnika koji su osuđeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!