07:16 / 05.09.2020.

Autor: Hina

Trump: SAD još nema dokaza o trovanju Navalnog

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: REUTERS/Leah Millis

Foto: - / REUTERS

Trump nije zauzeo tako oštro stajalište kao State Department, koji je u petak izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog otkrića da je Navalni otrovan.
Američki predsjednik Donald Trump rekao je da Sjedinjene Države moraju vrlo ozbiljno istražiti navodno trovanje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navalnog, ali da njegova administracija još nije vidjela nijedan dokaz.

- To je tragično. To je strašno, nije se smjelo dogoditi. Još nemamo nikakvih dokaza, ali ćemo istražiti, rekao je Trump na konferenciji za novinare, kojima je zatim poručio da bi se trebali usredotočiti na Kinu, a ne na Rusiju.

- Kremlj odbacio optužbe za trovanje Navalnog

Trump nije zauzeo tako oštro stajalište kao State Department, koji je u petak izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog otkrića da je Navalni otrovan.

Na sastanku održanom u Washingtonu, zamjenik državnog tajnika Stephen Biegun rekao je ruskom veleposlaniku Anatoliju Antonovu da bi ruska upotreba kemijskoga oružja predstavljala jasno kršenje obveza koje je preuzela Konvencijom o kemijskom oružju.

- Zamjenik državnog tajnika pozvao je Rusiju da u potpunosti surađuje s međunarodnom zajednicom u istrazi toga napada, priopćila je glasnogovornica Morgan Ortagus.

Njemačka je priopćila da je Navalni, koji je ondje u bolnici, otrovan sovjetskim nervnim plinom novičokom, istaknuvši da počinitelji moraju odgovarati. Rusija dosad nije otvorila istragu te tvrdi da još nema dokaza o zločinu.

Trump: SAD će rado pomoći u rješavanju kinesko-indijskoga pograničnog spora

- Sjedinjene Države spremne su pomoći u rješavanju spora između Indije i Kine oko granice koja prolazi kroz zapadnu Himalaju, rekao je Trump.

Američki predsjednik novinarima je rekao da je situacija jako neugodna, dodavši da su dvije zemlje puno oštrije nego što mnogi uopće mogu razumjeti.

Obje su strane razmjestile dodatne snage duž granice nakon sukoba u lipnju u kojemu je poginulo 20 indijskih vojnika. Ministri obrane Indije i Kine trebali su u petak u Moskvi održati razgovore na najvišoj razini.

Trump je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući na pitanje o sukobu odgovorio da Washington razgovara s obje zemlje o tome što bi moglo pridonijeti smirivanju situacije.

- Spremni smo pomoći Kini i Indiji. Ako možemo išta učiniti, rado bismo se uključili i pomogli, dodao je.

Trump je i u prošlosti nudio da će posredovati između tih dviju zemalja. Kina je uzvratila da nema potrebe za posredovanjem treće strane, a čini se da ni Indija ne prihvaća tu ideju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!