Trump traži pomoć u vraćanju republikanske većine u Kongresu

27.06.2021.

08:50

Autor: T.V./HRT/Hina

Skup u državi Ohio povratak je masovnim okupljanjima

Skup u državi Ohio povratak je masovnim okupljanjima

Foto: Shannon Stapleton / REUTERS

Na prvom velikom skupu otkako je napustio Bijelu kuću bivši američki predsjednik Donald Trump u subotu se okomio na imigracijsku politiku svog nasljednika Joea Bidena i zatražio od pristaša da pomognu republikancima da vrate većinu u Kongresu.

Iako je održavao govore na republikanskim skupovima nakon što je poražen na predsjedničkim izborima prošle godine, skup u državi Ohio povratak je masovnim okupljanjima kakva su bila presudna za zadržavanje potpore njegove baze, tzv. događajima MAGA (prema skraćenici od Make America Great Again).

Trump je napustio ured poslije napada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja, nedugo nakon govora u kojem je ponovio da su mu izbori 2020. ukradeni i da je on njihov pravi pobjednik.

U subotu je pred tisućama pristaša ponovio ponešto sa svog redovitog popisa pritužbi, a uz kritike američkih izbora, posebno je govorio o rastućem broju imigranata koji ulaze u SAD preko južne granice.

- Imali smo golemu pobjedu, oni su napravili nešto što se nikada ne bi smjelo dopustiti, rekao je Trump o izborima. 

- Vratit ćemo Zastupnički dom, vratit ćemo Senat i preuzet ćemo natrag Ameriku, i to ćemo učiniti uskoro, rekao je.

Demokratska tanka većina u oba doma Kongresa bit će na ispitu na izborima na polovini mandata 2022., a povijest favorizira šanse republikanaca da dobiju mjesta na njima.

Prije skupa Trump je jasno predstavio plan da se osveti republikanskom kongresniku iz Ohija Anthonyju Gonzalezu, koji je bio jedan od 10 republikanaca u Zastupničkom domu koji su glasali za njegov opoziv.

- Svaki republikanac treba glasati da ga se makne s dužnosti, rekao je o Gonzalezu, nazivajući ga "lažnim republikancem".

Nakon skupa u Ohiju, Trump planira govoriti na Floridi u povodu praznika 4. srpnja, a sljedeći tjedan otputovat će na južnu granicu SAD-a i Meksika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!