22:57 / 24.03.2022.

Autor: HRT/Hina

Trump tuži Hillary Clinton zbog navoda o njegovoj suradnji s Rusijom

Donald Trump i Hillary Clinton

Donald Trump i Hillary Clinton

Foto: ilustracija / Shutterstock

Donald Trump tužio je Hillary Clinton i nekoliko drugih demokrata jer smatra da su pokušali namjestiti predsjedničke izbore u SAD-u 2016. povezujući njegovu kampanju s Rusijom.

Zajedničkim su se djelovanjem optuženici zlonamjerno urotili u stvaranju lažne priče o tome da je njihov republikanski protivnik, Donald J. Trump, surađivao s inozemnim neprijateljskim stranama, naveo je bivši američki predsjednik u tužbi podnesenoj na saveznom sudu na Floridi. Trump, koji je na izborima 2016. pobijedio Clinton, u tužbi spominje i "reketiranje te urotu radi širenja štetnih laži".

Trumpove optužbe potkopava izvješće koje je izdao senatski odbor pod vodstvom republikanaca u kolovozu 2020. U tom se izvješću na 966 stranica zaključuje da je Rusija koristila republikanskog političkog operativca Paula Manaforta i internetsku stranicu WikiLeaks kako bi pokušala pomoći Trumpu da pobijedi na izborima 2016.

Trump u tužbi traži kompenzaciju i odštetu. Rekao je da je bio "prisiljen snositi troškove u iznosu koji će se utvrditi na suđenju, ali za koji je poznato da je veći od 24 milijuna dolara i koji nastavlja rasti u obliku troškova obrane, pravnih pristojbi i drugih povezanih troškova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!