07:08 / 03.10.2020.

Autor: P.F./Hina/HRT

Trumpov liječnik: Nema problema s disanjem, odlične je volje

Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Foto: REUTERS/Ken Cedeno

Foto: - / REUTERS

Po dolasku u bolnicu Walter Reed predsjednik Donald Trump je preko Twittera uputio poruku da mu je dobro. "Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas", objavio je Trump.
Liječnici američkog predsjednika Donalda Trumpa kazali su na konferenciji za novinare nešto iza 17 sati da se predsjednik Trump osjeća dobro.

- Odluka o prijevozu predsjednika u bolnicu bila je iz predostrožnosti. Mi smo jako zadovoljni napretkom predsjednika. Jučer je imao slab kašalj i bio je umoran, ali ti simptomi su sada slabiji. Pratimo njegove funkcije srca i bubrega, sve je u redu. Predsjednik nema problema s disanjem, odlične je volje, nema potrebe za primanjem kisika. Kazao nam je da se osjeća kao da je spreman ovog trena otići kući, kazali su liječnici.

Liječnici su istaknuli da predsjednik Trump već 24 sata nema temperaturu. Nisu mogli dati odgovor na pitanje novinara kada bi mogao biti otpušten iz bolnice. Ne želimo ništa nagađati, ali za sada sve pokazuje da neće morati primati kisik. 

Potpredsjednik Mike Pence je danas ponovno testiran i negativan je na koronavirus. Predsjednik Trump nije prebacio ovlasti na Pencea, a u slučaju da to bude potrebno kabinet većinom glasova može donijeti tu odluku i imenovati Penca za onoga tko će privremeno obavljati Trumpove dužnosti. No takva opcija u Washingtonu se ne spominje, kazala je HRT-ova dopisnica iz SAD-a Branka Slavica. 

Trump prevezen u vojnu bolnicu Walter Reed

Nakon što je hospitaliziran u vojnoj bolnici Walter Reed zbog zaraze koronavirusom, američki predsjednik Donald Trump dobio je dozu antivirusnog lijeka "remdesivir", objavio je noćas predsjednikov liječnik dr. Sean Conley, dodavši kako je predsjednik vrlo dobro.

- S radošću vam mogu objaviti da je predsjednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kisik. U konzultaciji sa specijalistima odlučili smo započeti terapiju remdesivirom i predsjednik je primio prvu dozu, te se udobno odmara, napisao je dr. Sean Conley u priopćenju koji je objavila Bijela kuća. 

➡️ Pelosi smatra da se Trump zarazio zbog ignoriranja koronavirusa
➡️ Biden negativan, zaželio ozdravljenje Trumpu
➡️ Trumpa prebacili u bolnicu, dobio je koktel antitijela

Remdesivir, koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv koronavirusa, odnosno u skraćivanju perioda oporavka oboljelih od covida-19.

Po dolasku u bolnicu Walter Reed predsjednik Donald Trump je preko Twittera uputio poruku da mu je dobro. "Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas", objavio je Trump.


Američki predsjednik u petak je, 17 sati nakon što je objavljeno da je pozitivan na covid-19, helikopterom prebačen u vojnu bolnicu Walter Reed (Bethesda, Maryland) na liječenje. Prethodno je objavio video poruku od 18 sekundi, koja je snimljena u Bijeloj kući. 

- Idem u bolnicu Walter Reed. Mislim da sam vrlo dobro, ali moramo biti sigurni da će sve biti u redu, kazao je Trump u video poruci, koju je objavio stojeći, obučen u tamno odijelo s plavom kravatom. 

Prema helikopteru, koji ga je prebacio u bolnicu, hodao je bez ičije pomoći, nosio je masku za lice i nije razgovarao s novinarima. 

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany priopćila da će predsjednik Trump iz predostrožnost biti prebačen u posebni apartman vojne bolnice Walter Reed.

Zbog predostrožnosti, te na preporuku njegovog liječnika i medicinskih stručnjaka, predsjednik Trump će sljedećih nekoliko dana svoj posao obavljati iz predsjedničkog ureda u bolnici Walter Reed, priopćila je Kayleigh McEnany.

Neimenovani dužnosnik Bijele kuće kazao je novinskoj agenciji Reuters da predsjednik Trump nije prenio ovlasti na potpredsjednika Mikea Pencea, koji je u petak bio negativan na testu na koronavirus, kao i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je treća u liniji sukcesije, iza potpredsjednika Pencea. 

Prije odlaska u bolnicu predsjednikov liječnik u dr. Sean Conley objavio je da je predsjednik Trump primio dozu eksperimentalnog lijeka kompanije Regeneron koji sadrži koktel antitijela za covid-19, te je dodao da predsjednik SAD-a uzima cink, vitamin D, lijek za žgaravicu, melatonin i aspirin.

Trumpovi suradnici Kellyanne Conway i Bill Stepien pozitivni na koronavirus

Kellyanne Conway, bivša viša savjetnica američkog predsjednika Donalda Trumpa, rekla je da je pozitivna na koronavirus, kao i Trumpov voditelj predizborne kampanje Bill Stepien, koji su posljednji članovi predsjednikovog okruženja kojima je dijagnosticiran koronavirus, izvijestili su američki mediji. 

- Večeras sam testirana pozitivno na covid-19. Moji simptomi su blagi, lagani kašalj i osjećam se dobro; tvitala je Conway.

Ona je bila na događaju u Vrtu ruža u Bijeloj kući u subotu kad se najavila Trumpova nominacija sutkinje za američki Vrhovni sud.

Politico je prvi izvijestio, a kasnije je iz Trumpovog stožera potvrđeno, da je pozitivan na koronavirus i voditelj predizborne kampanje Bill Stepien. Vijest dolazi nekoliko sati nakon što je zaraženi Trump primljen u bolnicu.
Stepien je u utorak putovao na predsjedničku debatu u Cleveland i natrag s Trumpom i drugom pomoćnicom, Hope Hicks, kojoj je također dijagnosticiran koronavirus. S predsjednikom je u ponedjeljak bio i u Bijeloj kući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!