Truss će u svom prvom inozemnom posjetu obećati nastavak pomoći Ukrajini

20.09.2022.

12:42

Autor: Hina/HRT/D.S.

Britanska premijerka Liz Truss

Britanska premijerka Liz Truss

Foto: - / Shutterstock

Britanska premijerka Liz Truss će na samitu UN-a obećati da će sljedeće godine vojna pomoć Ukrajini biti na razini dosadašnjih 2,3 milijarde funti (oko 2,6 mlrd. eura) ili će čak i premašiti taj iznos, pokazujući da želi dodatno osnažiti svoju potporu Kijevu nakon ruske invazije.


Ona će na Općoj skupštini UN-a pozvati čelnike da pomognu da se smanji ruski energetski stisak na Europu.


Truss se uputila u New York samo nekoliko sati nakon pogreba kraljice Elizabete II. označivši brzi povratak britanskoj politici koja je zbog razdoblja žalovanja nakratko pauzirala.


Truss će se u New Yorku u srijedu sastati s američkim predsjednikom Joeom Bidenom i ponoviti svoju potporu Ukrajini.


- Ovo je moja poruka narodu Ukrajine: Ujedinjeno Kraljevstvo će i dalje biti uz vas. Vaša sigurnost je naša sigurnost, rekla je u priopćenju uoči govora na samitu u četvrtak, dodavši da treba stati na kraj ovisnosti o ruskim energentima.


- Moramo surađivati i to okončati jednom i zauvijek, rekla je Truss.


Britanija je drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini.


Drugi zadatak nove britanske premijerke je presložiti tzv. posebne odnose sa SAD-om koji su došli na kušnju nakon brexita i odluke Londona o jednostranoj promjeni protokola o Sjevernoj Irskoj, no kako je rekla, Truss ne očekuje da će na skorašnjem susretu s Bidenom razgovarati i o trgovinskom sporazumu sa SAD-om.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!