Turbina za Sjeverni tok 1 otpremljena iz Kanade u Njemačku

18.07.2022.

10:14

Autor: T.D./HRT/Hina

Turbina za Sjeverni tok 1

Turbina za Sjeverni tok 1

Foto: Pimen / Shutterstock

Siemensova turbina za plinovod Sjeverni tok 1 otpremljena je zrakoplovom u Njemačku nakon remonta u pogonu za održavanje u Kanadi, a očekuje se da će u Rusiju stići 24. srpnja, objavio je u ponedjeljak ruski list Kommersant pozivajući se na dobro obaviještene izvore.


Kako prenosi Reuters, prvo je bilo planirano da turbina bude isporučena brodom, ali je plan u međuvremenu promijenjen. Nakon što stigne u Njemačku bit će otpremljena trajektom do Finske i isporučena Rusiji kopnenim putem, naveo je list Kommersant.

Po pisanju lista, turbina bi trebala biti puštena u rad početkom kolovoza. 

Kanada je, nakon brojnih zahtjeva Njemačke, odlučila vratiti popravljenu Siemensovu turbinu, koju je dotad zadržala pozivajući se na sankcije uvedene Moskvi, nakon što je Europska komisija utvrdila da time neće biti prekršene sankcije EU, koje ne obuhvaćaju takvu opremu.

Povratak turbine iz Kanade u rusku kompresorsku postaju Portovaja, ključni element Sjevernog toka, bio je u fokusu posljednjih mjesec dana otkako je ruski proizvođač energije Gazprom smanjio isporuke plina Njemačkoj.

Sjeverni tok 1 trenutno je u planiranom godišnjem održavanju koje bi po prvotnim najavama trebalo biti završeno 21. srpnja.

Nord Stream AG, operativna tvrtka za plinovod, Gazprom i rusko ministarstvo energetike nisu se oglasili na zahtjev za komentarom o transportu turbine, a Siemens Energy odbio je komentirati izvješće, naveo je Reuters.

Gazprom je u subotu priopćio kako očekuje da će Siemens u potpunosti ispuniti svoje obveze pri servisiranju plinskih turbina potrebnih za pouzdan rad plinovoda Sjeverni tok i isporuke energije u Europu.

Europa je suočena sa smanjenjem opskrbe ruskim plinom, dok su snažno porasle cijene energije i porasla inflacija nakon što je Moskva pokrenula rat u Ukrajini, što je potaknulo sveobuhvatne zapadne sankcije protiv Rusije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!