21:40 / 29.08.2021.

Autor: I.H./Hina/HRT

Turska ne može preuzeti teret novih izbjeglica

Sastali su se Mevlut Cavusoglu i Heiko Maas

Sastali su se Mevlut Cavusoglu i Heiko Maas

Foto: Cem Ozdel/Turkish Foreign Ministry / REUTERS

Turska ne može preuzeti teret novog migrantskog vala iz Afganistana, rekao je ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u nedjelju nakon razgovora s njemačkim kolegom, dok vlada zabrinutost zbog novog migrantskog vala nakon što su talibani preuzeli vlast u Afganistanu. 

Događaji u Afganistanu zabrinjavaju Europsku uniju koja se boji ponavljanja izbjegličke krize iz 2015. kada je blizu milijun ljudi u bijegu od rata i siromaštva s Bliskog istoka prešlo iz Turske u Grčku na putu prema sjeveru Europe.

Da zaustavi prodor izbjeglica EU je 2016. postigla dogovor s Turskom da prihvati Sirijce koji bježe od rata u domovini u zamjenu za milijarde eura za izbjegličke projekte.

Cavusoglu
je rekao u nedjelju da će Europa i zemlje regije biti pogođene ako se migracije iz Afganistana pretvore u krizu i da bi trebalo izvući pouku iz sirijske izbjegličke krize.

- Turska je izvršila svoje moralne i humanitarne odgovornosti u vezi migracija, rekao je Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za novinare održanoj s njemačkim kolegom Heikom Maasom. 

- Ne dolazi u obzir da preuzmemo dodatni teret izbjeglica, rekao je Cavusoglu.

U Turskoj se trenutačno nalazi najveća svjetska izbjeglička populacija od 3,7 milijuna sirijskih izbjeglica, uz dodatnih oko 300.000 Afganistanaca. Turska postrožuje mjere na istočnoj granici da spriječi prijelaze u očekivanju novog migrantskog vala iz Afganistana.

Maas je rekao da je Njemačka zahvalna Turskoj na ponudi da nastavi pomagati u upravljanju zračnom lukom Kabula nakon povlačenja NATO-a, i da je Njemačka to spremna financijski i tehnički podržati.

- U našem je interesu osigurati da kolaps u Afganistanu ne destabilizira cijelu regiju, naveo je u priopćenju.

Maas je na turneji tijekom koje će posjetiti Tursku, Uzbekistan, Tadžikistan, Pakistan i Katar kako bi pokazao njemačku podršku zemljama koje će vjerojatno pretrpjeti posljedice krize u Afganistanu. Grčka je završila podizanje 40 kilometara duge ograde i nadzornog sustava kako bi spriječila migrante koji uspiju ući u Tursku da pokušaju stići do Europske unije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!