Turska pozitivno o kandidaturi Finske za NATO, ali ne i Švedske

01.02.2023.

14:46

Autor: T.V./HRT/Hina

Turski predsjednik Tayyip Erdogan

Turski predsjednik Tayyip Erdogan

Foto: Presidential Press Office / REUTERS

Turska pozitivno gleda na zahtjev Finske za članstvo u NATO-u, ali ne podržava kandidaturu Švedske, rekao je u srijedu turski predsjednik Tayyip Erdogan.

- Naše stajalište o Finskoj je pozitivno, ali, što se tiče Švedske, nije, rekao je Erdogan o kandidaturama dviju zemalja da se pridruže Sjevernoatlantskom savezu.

Dvije zemlje su prošle godine podnijele zahtjev za članstvo u NATO-u, no Ankara svoju potporu uvjetuje izručenjem "terorista", uglavnom Kurda.

Ankara traži da Helsinki i Stockholm posebno zauzmu oštar stav prema pripadnicima Radničke stranke Kurdistana (PKK) koju Turska i EU smatraju terorističkom organizacijom te drugoj skupini koju krivi za pokušaj državnog udara 2016.

Tri strane su prošlog lipnja u Madridu postigle dogovor o ostvarenju zadanih ciljeva, no Ankara je prošli mjesec suspendirala razgovore nakon napetosti koje su porasle kada je desničarski ekstremist zapalio Kuran u blizini turskog veleposlanstva u Stockholmu.

- Švedska se u ovom trenutku ne treba zamarati pokušajem da ishodi naš pristanak. Nećemo dati potvrdan odgovor na njezin zahtjev sve dok dozvoljavaju paljenje Kurana, rekao je Erdogan.

Na upit želi li Turska odvojiti postupke za članstvo Finske i Švedske, ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je rekao da to ovisi o NATO-u i tim dvjema zemljama.

- Ako NATO i te dvije zemlje žele razdvojiti postupak pridruženja, Turska će slučaj Finske razmotriti odvojeno i s više naklonosti, rekao je šef diplomacije.

Finski ministar vanjskih poslova Pekka Haavisto je prije dva dana rekao da je " i dalje naša žarka želja da uđemo u NATO zajedno sa Švedskom".

Od 30 članica NATO-a još samo Turska i Mađarska trebaju ratificirati članstvo dviju nordijskih zemalja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!