Mediteranu prijete toplinski valovi, u Turskoj rekordno visoke temperature

16.08.2023.

14:02

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Ed Connor / Shutterstock

Turska je izvijestila o rekordnoj temperaturi od 49,5 Celzijevih stupnjeva zabilježenoj u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, a stručnjaci upozoravaju da će se trend toplinskih valova u mediteranskom bazenu zadržati do 2040-ih.

Rekordna temperatura evidentirana je u utorak u središnjoj anatolskoj pokrajini Eskişehir, napisao je u utorak navečer ministar okoliša Mehmet Özhaseki na platformi društvenih medija X, nekadašnjem Twitteru.


Prethodni rekord iznosio je 49,1 stupanj Celzija i izmjeren je 2021. godine, dodao je Özhaseki.


Nacionalna meteorološka služba u srijedu je upozorila da će toplinski val i dalje premašivati uobičajene sezonske temperature i za 11 stupnjeva.


Glavni razlog toplinskih rekorda su klimatske promjene, smatra Barş Önol, profesor meteorologije na Tehničkom sveučilištu u Istanbulu.


Premda vremenski fenomen El Nio donosi i temperaturne rekorde, toplinski valovi su sve češći i traju dulje, rekao je Önol u telefonskom razgovoru za dpa.


- Turska će biti puno izloženija visokim temperaturama u sljedećih 30 do 40 godina, kao i ostatak mediteranske regije, upozorio je.


Vrhunac turističke sezone u zemljama Sredozemlja će se od 2040. godine pomaknuti na rujan i listopad, predviđa Önol.


Za regiju će također biti ključno upravljanje vodama i vodnim resursima, smatra Önol te predviđa sušu u ljetnim mjesecima u godinama koje dolaze.


Turska uvelike ovisi o fosilnim gorivima. Prema službenim podacima tijekom 2022. godine iz ugljena je proizvedeno oko 34,6 posto električne energije, a iz prirodnog plina 22,2 posto.


Özhaseki podsjeća da je cilj zemlje dosegnuti nultu stopu do 2053.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!