Tužitelji MICT-a za Stanišića i Simatovića traže doživotni zatvor

22:10 / 14.04.2021.

Autor: Hina/HRT/M.N.

Suđenje u Haagu

Suđenje u Haagu

Foto: /FW1F/mark heinrich / Reuters

Tužiteljstvo je u srijedu u završnim riječima na haškom suđenju za ratne zločine u Hrvatskoj i BiH 90-ih godina, za bivše čelnike Državne sigurnosti (DB) Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića zatražilo doživotni zatvor, a obrana potvrdu oslobađajuće presude iz 2013. 

Optuženi Stanišić i Simatović nisu nazočili završnim riječima jer im je odobrena privremena sloboda u Srbiji.


Prema izvješćima Radija Slobodna Europa (RFE) i Deutsche Wellea (DW), na ponovljenom suđenju tužitelj Douglas Stringer ocijenio je da su i u ponovljenom postupku dokazane optužbe da su dvojica optuženika suučesnici udruženog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio "uspostavljanje teritorija s potpunom srpskom dominacijom", nasilnim i trajnim protjerivanja nesrpskog stanovništva s velikih područja u Hrvatskoj i BiH.


Taj plan su, rekao je Stringer, ostvarivali angažiranjem postrojbi Crvene beretke, Srpske dobrovoljačke garde (SDG) Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpiona, iza kojih su na bojištima ostajali "teški i neizbrisivi zločini" u dvjema bivšim republikama SFRJ.


Zločini od Škabrnje do Sarajeva


"Od Škabrnje kod Zadra do Trnova kod Sarajeva, paramilitarne formacije, koje su osnovali i opskrbljivali optuženi, počinile su monstruozne zločine i zastupnici tužiteljstva su to nepobitno dokazali", ustvrdio je tužitelj Stringer.

Stanišić i Simatović krivi su ili odgovorni za progone i zločine nad najmanje 340.000 žrtava, te su "znatno pridonijeli" udruženom zločinačkom pothvatu od 1991. do 1995., čiji je cilj bilo "uspostavljanje teritorija koji su Srbi smatrali svojim", nasilnim i trajnim uklanjanjem drugih naroda s velikih područja dviju država, navodi tužiteljstvo.


Obrana tvrdi kako je riječ o konstrukcijama


Pred vijećem suca Burtona Halla obrana je, pak, inzistirala da krivnja optuženih nije dokazana. Britanski odvjetnik Wayne Jordash iz tima obrane istaknuo je da se sve za šta tužitelji terete njegovog branjenika Stanišića temelji na pretpostavkama, retoričkim tvrdnjama i konstrukcijama, a ne na valjanim dokazima.


Ukinuta oslobađajuća presuda


Stanišić i Simatović uhićeni su u ožujku 2003. i prebačeni u pritvor Haškog tribunala, a u prvom pojavljivanju pred sudom nijekali su krivnju. U svibnju 2013. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju oslobodio ih je optužbi, uz ocjenu kako postoji mogućnost" da su njihova djela bila "usmjerena ka stvaranju i održavanju srpske kontrole nad velikim dijelom Hrvatske i Bosne i Hercegovine te da je, unatoč činjenici da su Stanišić i Simatović organizirali, opskrbljivali, financirali, podržavali i vodili obuku postrojbi, "njihova potpora bila opće prirode i stoga nije bila usmjerena ka izvršenju ratnih zločina".


Ta je oslobađajuća presuda ukinuta u prosincu 2015., a Žalbeno vijeće ICTY-a naložilo je ponovno suđenje, ocijenivši da su "učinjene značajne pravne i činjenične pogreške" kada je sud UN-a oslobodio Stanišića i Simatovića. Drugo suđenje je počelo 13. lipnja 2017. i završeno je danas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!