Optužnica protiv Dodika, prijeti mu 5 godina zatvora; Dodik tvrdi da je riječ o uroti

11.08.2023.

Zadnja izmjena 18:30

Autor: HRT/Hina/J.L.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik

Foto: Dejan Rakita / PIXSELL

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice, a za to kazneno djelo, ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.


Možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH podignulo optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića koji se terete za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika iz članka 203. a stavak 1. Kaznenog zakona BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, stoji u kratkoj izjavi državnog tužiteljstva.

Lukić, koji je optužen zajedno s Dodikom, direktor je Službenog glasnika Republike Srpske.

Podizanje optužnice rezultat je pokušaja vlasti Republike Srpske da donošenjem posebnog zakona u entitetskom parlamentu tijekom srpnja blokiraju provedbu presuda Ustavnog suda BiH.

Taj zakon, koji je Narodna skupština RS donijela 27. lipnja, visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt poništio je 1. srpnja koristeći svoje ovlasti.

Schmidt je istodobno nametnuo izmjene Kaznenog zakona BiH kojima je kaznenim djelom postalo neprovođenje odnosno nepoštovanje njegovih odluka.

Za to je propisana kazna do pet godina zatvora, kao i odredba da u slučaju osuđujuće presude osoba koja je osuđena automatski gubi pravo obnašanja dužnosti u svim tijelima zakonodavne, izvršne, pravosudne i upravne vlasti ili bilo kojem drugom tijelu koje se financira iz proračuna.

Dodik je odluke visokog predstavnika ignorirao i 7. srpnja potpisao uredbu o stupanju na snagu zakona što ga je Schmidt poništio, a Lukić je kao direktor Službenog glasnika dan poslije tu odluku objavio u toj tiskovini.

Sada će se zbog toga obojica suočiti s kaznenim progonom potvrdi li Sud BiH optužnicu. Bude li presuda osuđujuća, to bi označilo kraj Dodikove političke karijere.

Dodik tvrdi da su se protiv njega urotili SAD, EU i Velika Britanija


Dodik osobno nije komentirao optužnicu, no njegov ured priopćio je da je ona kreacija američkog veleposlanstva u Sarajevu i izravno veleposlanika Michaela Murphyja, kao i Velike Britanije i EU-a te da je jedini cilj optužnice poništiti institucije RS-a izabrane voljom naroda na demokratskim izborima.


Uz to Dodikov ured poručuje da je "narod stvorio RS u krvi pa neće dopustiti da mu je bilo tko oduzme".


Podizanje optužnice protiv Dodika važan je korak u uspostavi vladavine prava u BiH, komentiralo je veleposlanstvo SAD-a u BiH.


"Zakoni BiH vrijede za sve građane. Niti jedan pojedinac ne stoji iznad zakona. Očekujemo od institucija BiH i svih građana da poštuju relevantne procese uključene u poštovanje tih zakona", naveli su u reakciji.


Dodik se do sada suočavao s nizom istraga, od sumnji za pranje novca odnosno kupnju vile u Beogradu pa do nijekanja genocida počinjenog u Srebrenici, no niti jedna do sada nije dovela do podizanja optužnice.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!