Twitter blokirao profil desne republikanke zbog širenja dezinformacija o koronavirusu

07:48 / 03.01.2022.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Twitter blokirao profil desne republikanke

Twitter blokirao profil desne republikanke

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Twitter je "trajno suspendirao" račun republikanske zastupnice u američkom Kongresu Marjorie Taylor Greene zbog kršenja pravila te društvene mreže o dezinformacijama vezanima uz covid-19.

Političarka krajnje desnice iz Georgie zagovarala je neutemeljene teorije zavjere koje dovode u pitanje sigurnost cjepiva protiv koronavirusa i učinkovitost nošenja maski kako bi se smanjio rizik od zaraze.

Greene, jedna od najglasnijih saveznika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u Kongresu, nedavno je došla na naslovnice zbog usporedbe ograničenja zbog koronavirusa s nacističkim progonom Židova. Pritom odbija nositi masku u Zastupničkom domu zbog čega je morala platiti nekoliko kazni.

Ranije je od Twittera primila više upozorenja, a ta joj je tvrtka već četiri puta blokirala račun. Prema nedjeljnom priopćenju te tvrtke peta suspenzija je trajna.

U izjavi koju su citirali američki mediji, Greene je Twitter proglasila "neprijateljem Amerike" i rekla da se ne može "nositi s istinom".

- Društvene mreže ne mogu spriječiti da se istina širi. Velike tehnološke tvrtke ne mogu zaustaviti istinu. Komunistički demokrati ne mogu zaustaviti istinu, stoji u dijelu izjave.

Njen profil (@mtgreenee) je prema posljednjim podacima imao nešto manje od pola milijuna sljedbenika. I dalje ima pristup svom službenom Twitter računu (@RepMTG) s gotovo 400.000 pratitelja.

Demokratska većina u Zastupničkom domu smijenila je Greenea sa svih mjesta u odborima u veljači zbog nekoliko zapaljivih izjava, uključujući potporu političkom nasilju. Rijedak potez značajno je smanjio njen zakonodavni utjecaj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!