Stručnjaci: S omikron-varijantom dolaze nova pravila

20:43 / 02.01.2022.

Autor: Jelena Perleta/Dnevnik/IMS/M.M./HRT

S omikronom dolaze nova pravila

S omikronom dolaze nova pravila

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Za koronavirus granica nema. Stigao je i na Antarktiku. Zaražena je većina djelatnika belgijske istraživačke postaje iako su svi cijepljeni i nalaze se na jednom od najzabačenijih mjesta na svijetu. Svi imaju blage simptome. Zbog vrlo zarazne omikron-varijante, raste broj novooboljelih diljem svijeta. Ruše se rekordi s prosječno više od milijun slučajeva dnevno. Smrtnost je ipak manja.

Nova varijanta - nova pravila. Riječi su to stručnjaka koji upozoravaju na različitosti omikrona od ostalih sojeva.

- Gotovo polovina ljudi koji zaraze druge, zaraze ih prije nego što razviju simptome. Dakle, držati ljude u izolaciji samo zato što su pozitivni vjerojatno sada nema previše smisla, rekao je Paul Hunter, profesor zdravstvene zaštite, Sveučilište East Anglia.

Pravila se mijenjaju već u Francuskoj koja skraćuje razdoblje izolacije na sedam dana.

Učenicima u Velikoj Britaniji između 11 i 16 godina preporučuje se nošenje maske u školi. Trebalo bi to zaustaviti, mnogi kažu, gotovo nezaustavljivi omikron.

- Djeca u autobusima nikada ne nose masku, niti je nose u trgovačkim centrima. Oni to neće učiniti, rekla je jedna stanovnica Velike Britanije.

Maske ne želi nositi ni prosvjednici u Amsterdamu. Više tisuća njih rastjerala je policija zbog kršenja zabrane okupljanja. Diljem svijeta prosvjedi, osobito vikendima, već su uobičajeni. Ipak, iz Australije umjesto s prosvjeda stiže slika dugačkih redova za testiranje. Broj zaraženih je rekordan.

- S obzirom na visok stupanj zaraznosti ovog virusa, broj oboljelih bit će velik, no ozbiljnost tih slučajeva bit će manja, rekao je John Gerrard, voditelj zdravstvenog sustava savezne države Queensland.

Australija se suočava s nestašicom testova, no bolnički sustav tomu za sada odolijeva.

Oči svijeta uperene su prema Kini koja broji dane do Olimpijskih igara u veljači. Trinaest milijunski Sjian danima je paraliziran, a slučajevi zaraze bilježe se i u drugim dijelovima zemlje, što Peking želi svakako zaustaviti.

Broj zaraženih rapidno raste i u Izraelu, gdje se starijima od 60 godina preporučuje četvrta doza cjepiva.

Prema procjenama izraelskih stručnjaka, sa skokom broja zaraženih omikronom mogao bi se razviti - kolektivni imunitet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!