13:06 / 10.11.2020.

Autor: Hina/HRT

U BiH 1600 zaraženih i 46 umrlih od koronavirusa

-

-

Foto: - / -

Broj novozaraženih blizu je prošlotjednog dnevnog prosjeka, no broj umrlih čija je smrt povezana s koronavorusom bilježi stalan rast.
U Bosni i Hercegovini potvrđeno je više od 1600 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a 46 zaraženih osoba preminulo je u protekla 24 sata, podaci su entitetskih zavoda za javno zdravstvo i vlasti distrikta Brčko.

Od ponedjeljka je testirano više od 5400 uzoraka, što je najviše u jednom danu od izbijanja epidemije u ožujku, a zaraza je potvrđena kod 1123 osobe iz Federacije BiH te kod 475 iz Republike Srpske. Još sedam zaraženih je s područja Brčkog.

➡️ COVID-19 - najnovije informacije
➡️ Jesmo li na vrhuncu pandemije i je li spas na vidiku?     

Broj novozaraženih blizu je prošlotjednog dnevnog prosjeka, no broj umrlih čija je smrt povezana s koronavorusom bilježi stalan rast. U bolnicama u Federaciji od ponedjeljka je umrlo 29 osoba, a u RS 16. Još jedan smrtni slučaj je s područja Brčkog.

Veći gradovi i dalje su najveća središta širenja zaraze, a u utorak je prednjačila Bijeljina, u kojoj je potvrđeno 106 novih slučajeva. U Banjoj Luci zaraza je potvrđena kod 95 osoba, u Mostaru su registrirana 94 novooboljela, a u Sarajevu ih je bilo 78.

U Federaciji BiH od sutra na snagu stupa mjera ograničavanja kretanja u noćnim satima te zabrana okupljanja više od 30 osoba kako bi se pokušalo spriječiti širenje zaraze koronavirusom, potvrdio je krizni stožer entitetskog Ministarstva zdravstva.

Pomoćnik ministra Goran Čerkez kazao je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu kako se za ovom mjerom moralo posegnuti jer stanje postaje sve ozbiljnije, a do sada propisane mjere ograničenja se ne poštuju, dok lokalne vlasti, uključujući policiju, ne poduzimaju ništa da bi to sankcionirale.

- Situacija je vrlo ozbiljna, a nitko ništa ne radi, kazao je Čerkez dodajući kako su županije unutar tog entiteta "apsolutno pasivne" te kako županijske vlasti očekuju da sav posao za njih radi Federacija BiH.

Kazao je kako jedino u Sarajevskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji rade svoj posao i nabavljaju potrebnu opremu za medicinske ustanove, a ostalih osam županija naprosto čeka da im to osigura entitetska razina vlasti iako po zakonu imaju punu samostalnost na tom planu.

U Federaciji BiH trenutačno je aktivno više od 17 tisuća slučajeva zaraze.

Čerkez je pojasnio kako je jedini izlaz prekinuti lanac infekcije, što nije moguće dok se održavaju koncerti s po tisuću posjetitelja, noćni klubovi su puni, a političke stranke nastavljaju s kampanjom uoči lokalnih izbora 15. studenoga, uključujući tu predizborne skupove, kao da se ništa ne zbiva. U protekla dva tjedna zabilježeni su brojni predizborni skupovi sa stotinama sudionika, a policija i inspekcije niti u jednom takvom slučaju nisu intervenirale zbog kršenja mjera ograničenja.

Mjera ograničavanja kretanja odnosi se na razdoblje od 23 do 5 sati ujutro, no Čerkez ističe kako to nije policijski sat. Njegovo je pojašnjenje kako se u tom razdoblju mogu kretati svi oni koji to moraju radi posla, dok će ostali morati ostati u kućama.

Uputio je poziv svima da se u idućih dvadeset dana discipliniraju i da kretanje svedu na minimum, a taj apel posebice je upućen osobama starije životne dobi.

U Republici Srpskoj za sada nema ograničenja kretanja, a entiteti u BiH imaju potpunu autonomiju pri donošenju restriktivnih mjera. Državna razina ima samo ovlasti utvrđivati režim graničnog prijelaza, u kojemu za sada nema promjena, što znači da osobe s hrvatskim državljanstvom u susjednu zemlju mogu ulaziti bez ikakvih ograničenja.

Broj potvrđenih slučajeva zaraze u BiH od početka ožujka sada je veći od 65 tisuća, nakon što je provedeno nešto više od 347 tisuća testiranja. Do sada je umrlo 1630 osoba koje su bile zaražene virusom SARS-CoV-2.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!