14:12 / 22.03.2021.

Autor: Hina/HRT/E.L.S.

U BiH ispod tisuću novoraženih i 73 umrla, prosvjedi u RS-u

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Ilustracija/Marin Tironi / Pixsell

U Bosni i Hercegovini registrirano je manje od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali je istodobno potvrđena smrt još 73 osobe kod kojih je  dijagnosticiran COVID-19. U Republici Srpskoj ugostitelji prosvjeduju zbog mjera zatvaranja.

Nakon testiranja malo više od tri tisuće uzoraka, zaraza je potvrđena kod 818 osoba. I broj testiranih, kao i pozitivnih, manji je nego prošlog tjedna, kada je u jednom danu bilo i više od 1700 zaraženih, no ti su podaci temeljeni i na većem broju testiranja.

Sarajevo i dalje drži rekord u državi i Federaciji BiH po dnevnom broju novozaraženih jer je ondje od nedjelje potvrđeno više od 500 novih slučajeva, što je trećina od broja testiranih u Sarajevskoj županiji. Istodobno je u glavnom gradu BiH umrlo 15 osoba kod kojih je dijagnosticiran COVID-19. Druga najkritičnija točka je Mostar, gdje je tijekom vikenda potvrđeno 265 novih slučajeva zaraze, a umrlo je 18 zaraženih.

U Republici Srpskoj je pak najveći broj novozaraženih ponovo u Banjoj Luci, gdje su potvrđena 92 nova slučaja odnosno više od trećine od ukupnog broja u tom entitetu.

Ravnatelj Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković kazao je kako bi, nastavi li se sadašnji ritam, svi bolnički kapaciteti u tom entitetu mogli biti popunjeni u idućih desetak dana. Upozorio je kako je to rezultat činjenice da vrh ovog trećeg vala zaraze još nije dosegnut.

Uvode se dodatne mjere

Vlasti u BiH postupno uvode nove mjere ograničenja kako bi pokušale zaustaviti širenje zaraze koja već više od mjesec dana ima uzlazni trend, a posljednja tri tjedna bilježi se eksponencijalni rast dnevnog broja novozaraženih. U pet od deset županija u Federaciji BiH tijekom noći je na snazi zabrana kretanja koja traje od prvih večernjih sati, a u Sarajevu su do Uskrsa zatvoreni svi ugostiteljski objekti.

I vlasti u Republici Srpskoj uvele su dodatne zabrane, naloživši jednotjedno zatvaranje restorana i kafića te trgovinskih, kozmetičkih i fitness centara i skijališta. Zbog tih su mjera u Banjoj Luci tijekom dana prosvjedovali ugostitelji tražeći od entitetskih vlasti da im financijski pomognu kako bi sačuvali poslove. Sličan prosvjed organizirali su ugostitelji i u Istočnom Sarajevu.

Cijepljenje stanovništva u BiH i dalje je na čekanju jer još nisu dopremljene znatnije količine cjepiva. Isporuku prve pošiljke od 23 tisuće doze Pfizerova cjepiva, naručenog i plaćenog prošle godine, u Sarajevu očekuju u srijedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!