13:07 / 21.03.2021.

Autor: V.G./M.M./HRT/Hina

BiH: Vlasti RS uvode sedmodnevno zatvaranje

Testiranje na koronavirus

Testiranje na koronavirus

Foto: Dado Ruvic / Reuters

U Bosni i Hercegovini danas je potvrđeno nešto više od tisuću novih slučajeva zaraze koronavirusom i ta je brojka nešto manja nego ranije ovog tjedna, ali je zato ponovo veliki broj umrlih jer je prijavljeno 47 novih smrtnih slučajeva povezanih sa zarazom.

Nakon testiranja nešto manje od četiri tisuće uzoraka zaraza je potvrđena kod 863 osobe iz Federacije BiH te kod 187 iz Republike Srpske.

Po broju novozaraženih i dalje prednjače Sarajevska županija gdje je od subote registrirano više od 700 novih slučajeva te Banja Luka koja je najveće žarište u RS i ima 128 novozaražnih.

Zbog naglog širenja zaraze u trećem valu pandemije od ovog su vikenda u pet od deset županija na području Federacije BiH na snazi dodatne mjere ograničenja, a one se odnose uglavnom na obustavu rada ugostiteljskog sektora i na produženje policijskog sata.

Vlasti Republike Srpske odlučile su kako će u tom entitetu zatvoriti trgovine, ugostiteljske objekte, obrte i rekreacijske centre na tjedan dana.

Na sjednici kriznog stožera RS-a održanoj u Banjoj Luci odlučeno je kako će gotovo potpuno zatvaranje biti proglašeno na razdoblje od sedam dana, a rad u tom razdoblju bit će dopušten samo trgovinama s prehrambenom robom, ljekarnama i benzinskim crpkama. Tako se uz restorane i kafiće zatvaraju trgovački centri, zanatske radnje, frizerski saloni, bazeni, wellness centri, skijališta, kina, kazališta i kladionice.

Nastava u svim osnovnim i srednjim školama se prekida i do daljnjega će biti organizirana na daljinu.

Entitetska ministrica trgovine i turizma Suzana Gašić izjavila je kako su drastična ograničenja nužna jer je očito da se epidemija širi, a dosadašnje mjere ne daju rezultate.

U tom su entitetu od subote počeli cijepiti stanovništvo starije od 65 godina ruskim Sputnjikom V dok u Federaciji masovnijeg cijepljenja nema jer još nema ni cjepiva.

Vlasti RS-a na ovaj način pokušavaju donekle pratiti mjere koje su ranije uvedene na području Federacije BiH no bitne su razlike ostale jer većina županija u tom entitetu nisu ograničile rad trgovina nego samo ugostiteljskih objekata.

U BiH već tri tjedna stalno raste broj zaraženih koronavirusom, a epidemiolozi su upozorili kako je i u toj zemlji nastupio treći val pandemije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!