U BiH najveći broj mrtvih od početka pandemije

29.03.2021.

14:08

Autor: Hina

U BiH najveći broj mrtvih od početka pandemije

U BiH najveći broj mrtvih od početka pandemije

Foto: Armin Durgut / PIXSELL

U Bosni i Hercegovini potvrđeno je manje od 900 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali su istodobno prijavljena rekordna 93 smrtna slučaja povezana sa zarazom, što je najveća brojka u jednom danu još od izbijanja epidemije u ožujku 2020. 

Manji dnevni broj zaraženih nego u prethodnom tjednu ponedjeljkom je uobičajeno povezan i s manjim brojem testiranja. Od subote su tako provedena testiranja na nešto manje od 3.000 uzoraka, pri čemu je zaraza potvrđena kod 653 osobe iz Federacije BiH, u Republici Srpskoj bila su 192 nova slučaja, a u distriktu Brčko 11.

U Federaciji su umrle 64 osobe kod kojih je ranije dijagnosticiran COVID-19, u RS-u 22, a u Brčkom sedam.

Uz ove najnovije slučajeve do sada su u toj zemlji od posljedica zaraze koronavirusom umrle 6.354 zaražene osobe.

BiH je među zemljama koje bilježe najveću stopu smrtnosti među oboljelima od COVID-a. Prema statističkim pokazateljima koje prikuplja američko medicinsko sveučilište John Hopkins, trenutačno je na osmom mjestu na svijetu, s nešto više od 187 umrlih na 100.000 stanovnika.

U prethodnom tjednu BiH je bila i među zemljama koje su bilježile veliki dnevni broj novozaraženih, koji je redovito bio iznad 1.800.

Epidemija za sada ne jenjava iako su u BiH trenutačno na snazi mjere kojima je u većem dijelu zemlje zabranjen rad ugostiteljskih objekata, a u Federaciji BiH tijekom noći zabranjeno je i kretanje.

Mjere će ostati na snazi do početka travnja, no postoje naznake kako bi one mogle biti i produžene ne bude li indicija da je širenje zaraze zaustavljeno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!