20:56 / 25.03.2021.

Autor: Miljenko Karačić/I.H./Dnevnik/HRT

Napokon cjepivo i za BiH

Covid-19 i cijepljenje

Covid-19 i cijepljenje

Foto: Fernando Zhiminaicela / Pixabay

U Bosnu i Hercegovinu stigle su prve doze cjepiva protiv COVID-a putem sustava COVAX, uspostavljenog kako bi se izbjeglo da bogate zemlje uzmu sve raspoložive doze. Epidemiološko stanje u BiH sve je dramatičnije. Danas je zabilježeno gotovo 2.000 novozaraženih, najviše od početka epidemije. Umrlo je 77 oboljelih, bolnički kapaciteti na rubu su izdržljivosti.

U Sarajevo su stigle prve doze cjepiva preko COVAX-a, jutros 23.400 doza Pfizerova cjepiva, večeras se očekuje još 26.400 doza "Astra-Zenece". Početak je to isporuke od 890.000 doza naručenih iz Europske unije. 


- Mi očekujemo da ćemo u sljedećem mjesecu dobiti veću količinu od ove danas, ali želim biti oprezna dok ne dobijemo službeni podatak, rekla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH. 


- Iako je bilo zastoja u dostavi, BiH je druga zemlja zapadnog Balkana u koju su stigla cjepiva u sklopu mehanizma COVAX", rekao je Johann Satller, voditelj izaslanstva Europske unije u BiH.

A stanje je u BiH vrlo teško, osobito u Sarajevu, gdje su bolnički kapaciteti na granici izdržljivosti. Danas je 1965 novozaraženih, najviše u jednome danu od izbijanja pandemije. 


- Ja se nadam da će sada biti vrh amplitude, pa da će ponovno početi vraćati se na jednu podnošljivu brojku. Mučit ćemo se dok ne procijepimo ljude, nećemo vladati situacijom, to je moja procjena, rekao je Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice u Mostaru. 


U mostarskoj COVID-bolnici danas je 130 pacijenata. 


- Za godinu dana se skupilo iskustva i u liječenju, i u pristupu pacijentu i njezi. Zaštitna oprema nam je dosta kvalitetna, dobra, ne oskudijevamo u tome, ali ono što je osnovno, problem je iscrpljenost zdravstvenog osoblja, rekla je Nives Vasilj, glavna sestra COVID-bolnice u Mostaru. 


Na ozbiljnost upozoravaju i biskupi sa zasjedanja u Mostaru. 


- Moramo živjeti odgovorno, ponašati se odgovorno kako bismo svi zajedno lakše i prije izašli iz ove pandemije, rekao je mons. Petar Palić, mostarsko-duvanjski biskup. 


U većem dijelu Federacije BiH na snazi je policijski sat od 21 sat navečer do pet ujutro. U Republici Srpskoj provode se druge mjere ograničenja, a mijenjat će se po potrebi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!