12:40 / 21.03.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

U Sloveniji početak trećeg vala, na pomolu strože mjere

Cijepljenje protiv koronavirsusa

Cijepljenje protiv koronavirsusa

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

U Sloveniji je u posljednja 24 sata uz smanjeni opseg testiranja potvrđeno 516 novih zaraza koronavirusom, uz pet preminulih pacijenata, što znači da je negativan trend u porastu pa se razmišlja o zaoštravanju mjera, unatoč novim prosvjedima zbog restrikcija.

- Više ne možemo govoriti da smo na rubu novog vala epidemije, ovo je početak trećeg vala, objavila je na Twitteru epidemiologinja Mateja Logar koja vodi vladino savjetodavno povjerenstvo za COVID-19, dodavši da će biti potrebne nove protuepidemijske mjere ako se sadašnji trend nastavi.

Broj novozaraženih u protekla 24 sata veći je za više od sedam posto u odnosu na stanje prije tjedan dana, postotak pozitivnih testova i dalje je vrlo visok i iznosio je 18,1 posto, a raste i prosječni broj dnevno zaraženih i za posljednjih sedam dana iznosi 813, objavila je vlada.

Aktivnih je slučajeva zaraze trenutačno 10.555, dok se u bolnicama liječe 473 COVID pacijenta, 93 od njih na intenzivnim odjelima, a s novim smrtnim slučajevima broj preminulih od početka epidemije popeo se na 3972.

Prema podacima ministarstva zdravstva, do sada je cijepljeno 186.170 ljudi, od čega 104.042 s obje doze cjepiva.

Nezadovoljstvo dugotrajnim ograničenjima u Sloveniji je i dalje prisutno, pa su u Ljubljani i Mariboru u subotu održani prosvjedni skupovi na kojima je sudjelovalo nekoliko stotina ljudi, uz pojačanu prisutnost policije, ali bez intervencija ili kažnjavanja.

Neke od parola na transparentima prosvjednika upućivale su na nezadovoljstvo mladih zbog restrikcija druženja ("Pustite djeci da dišu"), neke i na frustraciju vladinim mjerama općenito.

Kako prenose slovenski mediji, u slučaju nastavka negativnih epidemioloških trendova, epidemiolozi će vladi predložiti smanjenje broja osoba kojima je dopušteno zajedničko druženje. Trenutačno se smije okupljati najviše deset ljudi iz dvaju kućanstava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!