11:34 / 28.04.2020.

Autor: Sanja Gvozdanović/IMS/HRT/Hina

U Brazilu utrostručen broj mrtvih, u Rusiji 6.411 novoboljelih

Foto: REUTERS/Diego Vara

Foto: REUTERS/Diego Vara

Foto: - / REUTERS

Ukupno je potvrđeno 3 050 308 zaraženih koronavirusom u svijetu, a broj umrlih narastao je na 211.326.
Ukupno je potvrđeno 3 050 308 zaraženih koronavirusom u svijetu, a broj umrlih narastao je na 211.326, prema podacima američke bolnice Johns Hopkins. Rusija je objavila rekordni dnevni rast novooboljelih, gotovo 6,5 tisuća, a broj oboljelih ubrzano raste i u Brazilu.

Koronavirus - epidemija iz minute u minutu
Sve o koronavirusu

S 988.469 registriranih zaraženih, Sjedinjene Države zauzimaju tužno prvo mjesto, a također i po broju žrtava, njih 56.253 po istom izvoru. Na drugom mjestu je Španjolska s 229.422 zaraženih i 23.521 žrtvom. S 26.977 umrlih Italija je na prvom mjestu po broju žrtava u Europi i druga u svijetu, ali na trećem po broju zaraženih 199.414.

U Rusiji 6.411 novozaraženih

U Rusiji je, kako prenosi agencija Reuters, u utorak broj novozaraženih koronavirusom narastao za 6.411 što je rekordni dnevni rast, objavio je ruski krizni stožer za epidemiju te bolesti. Time je u Rusiji ukupno 93.558 potvrđenih zaraženih. Broj umrlih narastao je za 72, što je također dnevni rekord čime je ukupno u Rusiji od pandemije dosad umrlo 867 oboljelih.

Brazil: U osam dana utrostručen broj mrtvih

Brazil koji je od svih južnoameričkih zemalja najviše zahvaćen pandemijom koronavirusa ima 66.000 zaraženih, objavile su zdravstvene vlasti. U nedjelju je 4.613 novooboljelih bilo dijagnosticirano što je nakon petka drugi dnevni rekord u broju novozaraženih otkako je izbila epidemija u Brazilu. Broj mrtvih narastao je za 338 čime je dosad umrlo 4.535 osoba od posljedica koronavirusa, piše dpa. Prema Opservatoriju brazilskih sveučilišta broj mrtvih od koronavirusa udvostručio se u osam dana.

Bolnice su dosegnule maksimum u dijelovima Brazila jer broj oboljelih brzo raste i veći je nego što pokazuju podaci  zdravstvenog sustava. U Riju de Janeiru više nema kreveta na odjelima intenzivne skrbi u javnim bolnicama. U Manausu, glavnome gradu države Amazonas, hladnjak kontejner dovezen je ispred velike bolnic i u njega se smještaju tijela umrlih te se kopaju masovne grobnice, prenosi agencija dpa.

WHO: Pandemija je daleko od kraja

Iako se s padom broja novih slučajeva mjere u Europi ublažavaju, i dalje pozivamo zemlje da pronađu, izoliraju, testiraju i liječe sve oboljele te da prate svaki kontakt kako bi se osiguralo da se ovi trendovi nastave. Pandemija je daleko od kraja. Ponavljam, pandemija još nije gotova, poručio je glavni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Kontroverzne aplikacije

U Francuskoj bi parlament trebao raspravljati i glasovati o aplikaciji za pametne telefone koja bi upozorila korisnike ako dođu u kontakt sa zaraženim osobama. No dio zastupnika i udruga civilnoga društva u Francuskoj kao i drugdje u svijetu upozoravaju da u pokušaju obuzdavanja širenja koronavirusa prijeti opasnost od zloupotrebe podatka i narušavanja privatnosti.

Njemačka je zasad odustala od centraliziranog pristupa kontaktima putem pametnih telefona svojih građana. Riječ je softveru koji je razvila s Francuskom, a koji omogućava da se osobni podaci onih koji su na to pristali pohranjuju u baze podataka.
Foto: ilustracija, Reuters

Foto: ilustracija, Reuters

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!