17:39 / 23.12.2020.

Autor: T.V./Hina

U Britaniji otkriven još jedan novi soj koronavirusa

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: REUTERS/Hannah McKay

Foto: - / REUTERS

Velika Britanija otkrila je još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Matt Hancock. Novi soj potvrdio je i Izrael kod nekoliko putnika koji su stigli iz Britanije.
Velika Britanija otkrila je još jedan novi soj koronavirusa, izjavio je u srijedu ministar zdravstva Matt Hancock. Novi soj potvrdio je i Izrael kod nekoliko putnika koji su stigli iz Britanije. 

➡️ Pokaz: Čini se da će postojeće cjepivo djelovati i na novi soj virusa
➡️ EK pozvala da se ne zatvaraju granice s Ujedinjenim Kraljevstvom
➡️ Francuska i Britanija postigle dogovor o djelomičnom otvaranju granice
➡️ Sve o koronavirusu

- Detektirali smo dva slučaja zaraze novim sojem ovdje u Britaniji, rekao je Hancook novinarima. Dodao je da je u oba slučaja riječ o kontaktima ljudi koji su u proteklih nekoliko tjedana doputovali iz Južne Afrike. - Ovaj novi soj nas zabrinjava jer se lakše prenosi i čini se da je mutirao u odnosu na (prvi) novi soj koji je prije otkriven, rekao je ministar.

Premijer Boris Johnson i njegovi savjetnici izvijestili su u subotu o novom soju koronavirusa, koji bi mogao biti do 70 posto zarazniji i brzo se širi Britanijom, iako se ne smatra smrtonosnijim ili opasnijim za razvoj težeg oblika bolesti.

Napisi o mutiranom soju iz Engleske potaknuli su predbožićna zatvaranja i natjerali desetke zemalja da zatvore svoje granice s Britanijom ovaj tjedan.
Italija, nacija s najviše umrlih u Europi, u nedjelju je identificirala pacijenta zaraženog novim sojem koronavirusa, kao i Danska i Francuska.

Europske zemlje razmatraju provjeru putnika na letovima iz Ujedinjenog Kraljevstva i uvođenje obvezne karantene za putnike pri dolasku.

U Izraelu četiri slučaja zaraze novim sojem

Izrael je otkrio četiri slučaja zaraze novom inačicom koronavirusa koja se prije nekoliko dana pojavila u Velikoj Britaniji, objavilo je u srijedu tamošnje ministarstvo zdravstva.

U tri slučaja riječ je o povratnicima iz Engleske i oni su izolirani, navodi ministarstvo. Četvrti slučaj još se istražuje, dodaje.

Izrael je u subotu počeo kampanju cijepljenja. Cjepivo je već primilo 70.000 od 9 milijuna Izraelaca. U toj je zemlji zabilježeno 383.385 zaraženih te 3136 umrlih od posljedica zaraze koronavirusom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!