U brodolomu poginuo 41 migrant na središnjem Mediteranu

09.08.2023.

11:59

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Juan Medina / Reuters

Četrdeset i jedan migrant poginuo je u brodolomu prošlog tjedna na središnjem Mediteranu, izvijestila je u srijedu novinska agencija Ansa pozivajući se na iskaze preživjelih koji su stigli na talijanski otok Lampedusu.

Ansa navodi da su četiri osobe koje su preživjele brodolom rekle spasiocima da su bili na brodu koji je prevozio 45 ljudi, uključujući troje djece.

Brod je isplovio u četvrtak ujutro iz tuniskog Sfaxa, žarišta migracijske krize, ali se prevrnuo i potonuo nakon nekoliko sati, kažu preživjeli.

Preživjeli - tri muškarca i jedna žena iz Obale Bjelokosti i Gvineje - kažu da ih je spasio teretni brod, a zatim su premješteni na brod talijanske obalne straže.

Obalna straža nije odmah odgovorila na Reutersov upit.

Nije jasno je li vijest Anse povezana s dva brodoloma o kojima je obalna straža izvijestila u nedjelju.

Obalna straža je objavila da je oko 30 ljudi nestalo u ta dva brodoloma.

Obalna straža također je objavila da je pronašla 57 preživjelih i dvoje mrtvih.

Prema medijskim napisima najmanje jedan od potopljenih brodova isplovio je iz Sfaxa u četvrtak.

Odvojeno, tuniske vlasti rekle su u ponedjeljak da su izvukle 11 tijela nakon brodoloma u blizini Sfaxa u nedjelju, dok se 44 migranta još vode kao nestali.

Italija je dosad ove godine zabilježila da je oko 93.700 migranata morem ilegalno stiglo u zemlju, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova koji su posljednji put ažurirani u ponedjeljak.

U istom razdoblju prošle godine stiglo ih je 44.700.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!