U Bruxellesu kriza, u SAD-u Biden formirao tim i definira politike

12.02.2021.

08:45

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Branimir Farkaš

Branimir Farkaš

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Slučaj Navaljni" doveo do krize u Bruxellesu, Europa će morati promijeniti svoj kurs prema Rusiji, Sjeverni tok 2 samo što nije gotov, kako ga otvoriti s Putinom, Biden formirao tim i definira politike... O svjetskim aktualnostima govori Branimir Farkaš.

- Slučaj Navaljni doveo je do krize u Bruxellesu… Visoki povjerenik Europske unije za vanjske poslove Josep Borell "ponižen" je u Moskvi. Došao je Putinu pod noge, u trenutku kad se raspravlja o novim sankcijama protiv Moskve. Putin ga nije ni primio, nisu mu dali da se susretne s Navaljnim: Sergej Lavrov mu je dao ponižavajući komentar a naizgled logičan - da se obrati sudu ako se želi sastati s pritvorenikom - komentirao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska vanjskopolitički analitičar Branimir Farkaš aktualnosti u svijetu.

Na press konferenciji Lavrov je nazvao Europsku uniju pred Borellom "nepouzdanim partnerom", podsjetio je Farkaš, a Borell nije reagirao što je izazvalo bijes u Bruxellesu. Za vrijeme konferencije, putem Twittera je saznao da su Rusi protjerali 3 europske diplomate iz Njemačke, Švedske i Poljske zbog "sudjelovanje na prosvjedima". Mediji su ga razapeli, 80-tak parlamentaraca potpisalo je zahtjev za njegovim opozivom.

Europa će morati promijeniti svoj kurs prema Rusiji, smatra Farkaš. Njemačku opterećuje Sjeverni tok 2, plinovod je zamalo gotov, trebao je biti otvoren krajem prošle godine, no sad je to velika neugodnost: otvoriti plinovod s Putinom nakon pokušaja ubojstva pa uhićenje oporbenog vođe... To je sada domaći skandal, ali i problem za odnose s SAD-om gdje Joe Biden želi otvorenu, drugačiju i konzistentnu politiku prema Rusiju.

U Americi se nastavlja postupak protiv Trumpa, a Biden je formirao tim i definira politike. Zanimljiv je njegov izbor ministra obrane i to zbog toga što se radi o prvom crnom ministru obrane - ex general s 4 zvjezdice Lloyd Austin. Nije samo to ogroman iskorak, već i njegov stav o klimatskim promjenama: Klimatske promjene su pitanje nacionalne sigurnosti i tako ih treba tretirati - kaže ministar Austin. U prošloj Strategiji, objavljenoj 2018. godine, klimatske se promjene gotovo uopće ne navode - Donald Trump je smatrao da su one 'kineska izmišljotina'.

Ministar Austin je otišao i korak dalje te potvrdio da američki i saveznički zapovjednici svake godine provode operacije koje su posljedica nestabilnosti u društvima teško pogođenim dezertifikacijom (širenje pustinjskog okoliša u sušna ili polu sušna područja, uzrokovano promjenama klime, ljudskim utjecajem ili i jednim i drugim), prijetnje da bi protivnici mogli ostvariti pristup američkom ozemlju preko Arktika i zahtjeva za humanitarnom pomoći širom svijeta. Samo u 2019. godini Ministarstvo je utvrdilo posljedice klimatskih promjena na 79 vojnih instalacija na svakom geografskom području odgovornosti borbenog zapovjedništva. To je kopernikanski obrat u tretiranju klimatskih promjena kao prijetnje društvu od strane vojno obrambenog sustava.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!