12:32 / 31.03.2021.

Autor: Dnevnik u podne/IMS/HTV/HRT

U Europi najviše zaraženih ima Francuska

Testiranje na COVID-19 u berlinu

Testiranje na COVID-19 u berlinu

Foto: Fabrizio Bensch / REUTERS

Pandemiji COVID-a ne nazire se kraj. Za Europu, koja se bori s trećim valom, cjepivo je i dalje je prioritet. Njemačka je odlučila da će AstraZenecinim cjepivom cijepiti samo starije od 60 godina.


Nakon što se kod nekoliko cijepljenih osoba pojavio problem krvnih ugrušaka Njemačka je odlučila, poput još nekih država, cjepivom AstraZenece cijepiti samo starije od 60 godina.


- Nova pravila upotrebe cjepiva Astrazenece imat će utjecaj na našu kampanju cijepljenja. Morat ćemo promijeniti planove isporuke cjepiva, no naposljetku napominjem da ćemo korak po korak prevladati pandemiju, kazala je kancelarka Angela Merkel.


Ona je videovezom s francuskim i ruskim predsjednicima razgovarala o ruskom cjepivu protiv koronavirusa Sputnjiku V. To cjepivo tek bi trebala odobriti Europska agencija za lijekove čiji će stručnjaci vjerojatno posjetiti Rusiju u travnju.

Razgovore vodi i austrijski kancelar Sebastian Kurz


- Imamo ponudu dobiti milijun doza Sputnjika počevši od travnja. Bilo bi to veliko pojačanje našeg programa cijepljenja, a to znači spašavanje ljudskih života i radnih mjesta, kao i brži povratak u normalan život, kazao je Kutz.

Najveći broj zaraženih u Europi bilježi Francuska.


I dok Njemačka prati situaciju, Španjolska već provjerava putnike iz Francuske i traže od njih negativan COVID-test.


- Mislim da Francuzima vrlo teško, a sada će se morati i testirati kako bi došli. To je vrlo loše i za turizam i trgovinu, za sve, kazala je profesorica francuskog iz El Pertusa Ana Navarro.


Dok se Europa bori s trećim valom i pitanjem cjepiva, iz njemačkog BioNTecha stiže vijest kako će oni ove godine proizvesti 25 posto više cjepiva koje su razvili s američkim Pfizerom.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!