18:44 / 07.02.2021.

Autor: Hina

Kurz bi ruska i kineska cjepiva proizvodio u Austriji

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Austrijski kancelar Sebastian Kurz

Foto: EXPA / EXPA/PIXSELL

Austrijski kancelar Sebastian Kurz izjavio je u nedjelju da želi da se ruska i kineska cjepiva protiv koronavirusa proizvode i u Austriji.

- Uvjet za proizvodnju je izdavanje dozvole za ova cjepiva i u Europskoj uniji. Tada bi Austrija sigurno pokušala proizvodne kapacitete kod austrijskih tvrtki dati na raspolaganje za proizvodnju ruskih ili kineskih cjepiva, rekao je Kurz u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Die Welt.  


Kurz je objasnio kako je u ovom trenutku najvažnije u najkraćem mogućem roku osigurati što je više moguće sigurnog cjepiva. Austrijski kancelar je rekao da on sam ne bi imao ništa protiv da se cijepi ruskim ili kineskim cjepivom. 


- Kod cjepiva se prije svega radi o učinkovitosti, sigurnosti i dostupnost, a ne o geopolitičkim borbama, rekao je Kurz. 


Europskoj agenciji za lijekove (EMA) predbacio je sporost i prebirokratski pristup kad je u pitanju proces izdavanja dozvole za cjepiva. 


- Taj proces je izvan EU-a puno brži, ocijenio je. 


Demokršćanski političar smatra da će popuštanje epidemiološke situacije nastupiti na ljeto ali da će sljedeći mjeseci biti teški. Austrija od ponedjeljka popušta stroge mjere i dopustit će rad frizerima, muzejima i maloprodaji. Vlasti u Bavarskoj, koja graniči s Austrijom, kritizirale su popuštanje strahujući da bi to moglo ugroziti trenutni pad broja novozaraženih u Njemačkoj. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!