U Europi trpi turizam, Kina se vraća u normalno stanje

12:54 / 16.08.2020.

Autor: Danko Družijanić/Sanja Gvozdanović/T.V./Dnevnik/HRT

Foto: REUTERS/Costas Baltas

Foto: REUTERS/Costas Baltas

Foto: - / REUTERS

Među mnogim gospodarskim djelatnostima koje je pogodila kriza izazvana koronavirusom možda i najpogođeniji je turizam. Zbog ograničenja kretanja i različitih epidemioloških mjera, vlasnici ugostiteljskih objekata diljem Europe imaju velike gubitke.
Među mnogim gospodarskim djelatnostima koje je pogodila kriza izazvana koronavirusom možda i najpogođeniji je turizam. Zbog ograničenja kretanja i različitih epidemioloških mjera, vlasnici ugostiteljskih objekata diljem Europe imaju velike gubitke. Europska turistička središta bilježe jednu od lošijih sezona. 

Sva europska turistička odredišta bilježe lošiju sezonu, a neka i mnogo više od drugih. Teško je naći pogođeniju destinaciju od najvećeg grada na Mediteranu, katalonskog bisera Barcelone. Ramon Mas vlasnik je jednog od najpoznatijih noćnih klubova i kaže da mjesečno gubi 15 tisuća eura.

- Ljetna sezona je izgubljena. Ako govorimo o Barceloni koju godišnje posjeti 19 milijuna turista, pad iznosi 97 posto. Hoteli su zatvoreni. Govorilo se kako turizam čini 13 posto lokalnog BDP-a, mislim da će se sada vidjeti da je riječ o mnogo većem postotku, ističe Ramon Mas, tajnik udruge noćnih klubova u Barceloni.

Glasovito je turističko središte i grčki otok Mikonos. Od jučer ondje ništa ne radi nakon ponoći. I tako najmanje tjedan dana.

- Malo sam razočarana jer zatvaraju u ponoć. Mislim da virus nema raspored prema kojem djeluje, prije i poslije ponoći. Ne razumijem odluku. Smatram da je to tužno i za ljude koji rade na otoku, kaže Sylvie, turistica iz Francuske.

- Ne možete donijeti jednostranu odluku i zatvoriti sve na otoku, od sutra u ponoć, a svi koji su ovamo stigli, došli su jesti, zabavljati se, kupati u moru. Mi smo sada njih prevarili, rekli smo im da dođu u Grčku, a onda se Grčka zaključala, poručuje Stavros Grimplas, vlasnik kafića, Mikonos.

U Grčkoj su se opredijelili za regionalni pristup pa tako od sutra slične mjere uvode Atena i još nekoliko odredišta, ali ne cijela zemlja. Apelira se na mlade da poštuju osnovne mjere distanciranja i nose maske.

Ponegdje je ipak ekonomija prevladala. Rio de Janeiro otvorio je svoje turističke atrakcije. Velik dio gradske ekonomije ovisi o turizmu i biralo se između dva zla. Jučer je u Brazilu, drugoj najpogođenijoj državi na svijetu, umrlo 709 ljudi.

A ondje gdje je sve počelo, u kineskom Wuhanu, prelazi se u normalno stanje. Rastavljaju se privremene kovidbolnice, Wuhan postaje mjesto redovitih epidemioloških mjera. Kina je jučer imala 19 novozaraženih.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!