12:11 / 18.02.2021.

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

U Finskoj otkrivena nova varijanta koronavirusa

Koronavirus u svijetu

Koronavirus u svijetu

Foto: Davor Puklavec / Pixsell

Na jugu Finske otkrivena je nova, dosad neotkrivena, varijanta koronavirusa. Finski epidemiolozi upozoravaju da ju ne mogu otkriti svi PCR testovi koji se primjenjuju u europskim zemljama.

Virus, očito, sve brže mutira i jedino u što se svijet uzda je cjepivo. Optimizam ulijevaju kanadski znanstvenici koji pozivaju vlade da odgode primjenu druge doze Phizerova cjepiva jer je već prva pokazala visoku učinkovitost.

Službeni je podatak da je na afričkom kontinentu umrlo oko 100 tisuća ljudi zaraženih koronavirusom. To je znatno manje nego u Americi ili Europi, no epidemija se sada i ondje ubrzava. Ključni je problem jug kontinenta, odakle se proširio novi, opasniji soj. A cjepivo pristiže na kapaljku. Međunarodne organizacije pozivaju zato da se novi soj zaustavi na njegovu izvoru. Dobre vijesti su da još jedno cjepivo djeluje.

- Dobra vijest je da sada znamo kako naše cjepivo ovdje djeluje. Dokazano je, postigli smo učinkovitost, rekla je Linda Gail-Bekker, voditeljica istraživanja tvrtke Johnson&Johnson.

video thumb

U Britaniji je počelo prvo testiranje u kojem će 90 mladih osoba, u dobi između 18 i 30 godina, biti namjerno zaraženo koronavirusom. Bit će podvrgnuti cjepivima i dosad poznatim lijekovima kojima se koriste u liječenju COVID-a. Sva dosadašnja testiranja cjepiva uključivala su veliki broj ljudi, ali oni nisu namjerno izlagani virusu, nego se to događalo u svakodnevnom životu.

- Prije ili kasnije pojavit će se soj koji će moći izbjeći postojeća cjepiva i trebat će nam nova. I u takvom scenariju moramo imati ovakve testove za nova cjepiva kako bismo potvrdili da djeluju, rekao je Andrew Catchpole, glavni znanstvenik tvrtke hVIVO.

U američkoj državi Maryland još jedan primjer kako kriminal cvjeta i u vremenima krize, i to upravo na prijeko potrebnoj robi. Zaplijenjena je velika pošiljka, puno skladište, lažnih N-95 maski koje su zbog napredne zaštite vrlo tražene. Samo u posljednjih nekoliko tjedana zaplijenjeno je 11 milijuna takvih maski diljem SAD-a.

U Meksiku je i jučer umrlo više od tisuću ljudi. Do sada je u toj zemlji registirano više od 177 tisuća umrlih od COVID-a. Cijepljeno je malo više od milijun ljudi, a sljedeće cjepivo koje stiže u subotu je ruski Sputnjik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!