U Indiji 4529 žrtava u jednom danu, najviše od početka pandemije

19.05.2021.

11:12

Autor: Hina/HRT/D.S.

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Indiji dosegnuo je 25,5 milijuna

Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Indiji dosegnuo je 25,5 milijuna

Foto: Amit Dave / REUTERS

Indija je u srijedu potvrdila 4529 žrtava COVID-a, što je najviši dnevni broj uopće u svijetu od izbijanja pandemije, pokazali su službeni podaci. 

Južnoazijska država preuzela je taj mračni rekord najviše žrtava u jednom danu od Sjedinjenih Država koje su 12. siječnja potvrdile 4475 umrlih, prema podacima američke Sveučilišne bolnice Johns Hopkins.


Indija je potvrdila 267.334 novozaraženih u protekla 24 sata te je ukupan broj zaraženih dosegnuo 25,5 milijuna, objavilo je ministarstvo zdravstva.


Broj umrlih od posljedica COVID-a od početka pandemije u Indiji iznosi 283.248.


Suočena s drugim smrtonosnim valom pandemije, Indija je imala najviši dnevni broj zaraženih 7. svibnja, čak 414.188.

Iako je postotak počeo od tada opadati, vlada je upozorila da je samo 1,8 % od 1,3 milijarde stanovnika dosad zaraženo. 


Nakon eksponencijalnog rasta zaraženih u prenatrpanim bolnicama u gradovima i većim mjestima, infekcija brzo raste u ruralnim regijama gdje su zdravstvene službe manjkave i nedostaje testiranja.


Iako je Indija najveći svjetski proizvođač cjepiva, samo je 3 % stanovništva dosad potpuno cijepljeno u toj zemlji.


Suočena s najvećim porastom broja novozaraženih, Indija je prije mjesec dana prekinula izvoz cjepiva, nakon što je donirala ili prodala više od 66 milijuna doza. Zbog toga se Bangladeš, Nepal, Šri Lanka i veći dio Afrike muče s nalaženjem drugih izvora.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!