U svijetu primijenjeno 1,5 milijardi doza cjepiva protiv koronavirusa

18.05.2021.

21:32

Autor: V.G./HRT/Hina

Cjepivo

Cjepivo

Foto: Davor Puklavec / Reuters

Više od milijardu i pol doza cjepiva protiv covida-19 primijenjeno je u svijetu šest mjeseci nakon početka prvih kampanja cijepljenja, prema podacima agencije France presse u utorak.

Najmanje 1.500.017.337 doza je ubrizgano u 210 zemalja i teritorija, prema podacima iz službenih izvora. Blizu 60 posto tih doza je primijenjeno u tri zemlje, u Kini (421,9 milijuna), Sjedinjenim Državama (274,4 milijuna) i Indiji (184,4 milijuna).

Ali u odnosu na broj stanovnika Izrael vodi, blizu šest od deset Izraelaca je u potpunosti cijepljeno. Slijede zemlje poput Velike Britanija (54 posto stanovništva je primilo barem jednu dozu), Bahrein (50 posto), Sjedinjene Države (48 posto), Čile (47 posto) i Urugvaj (40 posto).

U Europskoj uniji više od 200 milijuna doza je ubrizgano 32 posto stanovnika, prema podacima agencije France presse, što je daleko iza Malte (65 posto stanovnika je primilo barem jednu dozu) i Mađarske (49 posto), koje prednjače među 27-oricom, a najnaseljenije zemlje EU kreću se oko europskog prosjeka, Njemačka (37 posto), Francuska (31 posto), Italija (32 posto) i Španjolska (33 posto).

Svakog dana prošlog tjedna 3,9 milijuna doza je prosječno ubrizgano u EU-u. Ukupno blizu 14 posto do 1,5 milijarde doza ubrizganih u svijetu je primijenjeno u EU, koja ima manje od 6 posto svjetskog stanovništva.

Dok je 500 milijunta doza u svijetu primijenjena nakon četiri mjeseca kampanja cijepljenja 25. ožujka, u manje od mjesec dana se taj broj udvostručio i zatim u još nešto više od tri tjedna je dosegao milijardu i pola ubrizganih doza.

Jedanaest zemalja još ne provode cijepljenja: šest u Africi (Tanzanija, Burkina Faso, Čad, Burundi, Srednjoafrička Republika, Eritreja), dvije u Oceaniji (Vanuatu, Kiribati), dvije u Aziji (Sjeverna Koreja, Turkmenistan) i jedna na Karibima (Haiti).


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!