09:51 / 15.05.2021.

Autor: V.G./HRT/Hina

U Indiji dnevno blizu 4000 umrlih od covida-19, WHO zabrinut

Indija

Indija

Foto: Rupak De Chowdhuri / Reuters

 Indija je u subotu izvijestila o manjem porastu dnevnog broja zaraženih koronavirusom, ali broj umrlih i dalje je blizu granice od 4000.


Tijekom protekla 24 sata Indija je registrirala 326.098 novozaraženih koronavirusom, što je najniži porast u gotovo tri tjedna, i 3890 smrtnih slučajeva. U zemlji je prijavljeno ukupno 24,37 milijuna zaraženih.

Međutim, spori rast može odražavati niže stope testiranja, koje su najniže od 9. svibnja.

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije sa sjedištem u Ženevi rekao je da će druga godina pandemije biti smrtonosnija od prve, s velikom zabrinutošću zbog Indije.

Primjedbe Tedrosa Adhanoma Ghebreyesusa na virtualnom sastanku u petak iznesene su nakon što je indijski premijer Narendra Modi alarmirao javnost zbog brzog širenja bolesti u zemlji.

Tijekom proteklog tjedna, Indija je registrirala oko 1,7 milijuna novozaraženih i više od 20.000 umrlih od covida-19. Prema podacima ministarstva zdravstva, od covida-19 umrlo je 266.207 ljudi.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da će njegova zemlja ubrzati program cijepljenja kako bi pokušala suzbiti zarazniju indijsku varijantu virusa koja bi mogla spriječiti ponovno otvaranje britanskog gospodarstva.

Johnsonovi komentari slijedili su ubrzo pošto je Indija prihvatila preporuku vladina odbora da se produlji razmak između prve i druge doze cjepiva sa sadašnjih 6-8 tjedana na 12 do 16 tjedana.


Broj zaraženih kontinuirano je padao u državama pogođenima početnim porastom zaraženih, poput najbogatije države Maharashtre i sjeverne države Delhija, nakon uvođenja strogog zatvaranja.

No istočna država Zapadni Bengal, u kojoj su nedavno održani izbori, registrirala je najveći jednodnevni porast broja zaraženih, što upućuje na to da bi pad ukupnog broja slučajeva mogao potrajati.

U Modijevoj zapadnoj matičnoj državi Gujaratu broj zaraženih pao je ispod 10.000 nakon četiri uzastopna tjedna, ali dužnosnici su upozorili da se mjere ne smiju ublažavati dok se broj zaraženih ne spusti na razinu prije izbijanja drugog vala u Indiji sredinom veljače.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!